Наши проекты:

Про знаменитості

Ісус: биография


Деякі старовинні і сучасні християнські течії дотримувалися і дотримуються інших поглядів на природу Христа.

Сам же Ісус, згідно з Біблією, характеризував себе так: «Я є шлях , правда, і життя»(Ін.14: 6), - а також:

  • воскресіння і життя (Ін.11: 25),
  • суддя
  • пастир добрий (Ін.10: 11),
  • хліб живий,
  • світло світу (Ін.9: 5),
  • пан виноградника,
  • Альфа і Омега (початок і кінець),
  • хліб небесний,
  • сіяч,

Ісус також називає себе «від початку Сущий» (Ін.8: 25) - так, як повинен був називатися Месія відповідно до Старого Заповіту (Міх.5: 2). В інших наведених фрагментах Ісус називає себе «Я є» (Ін.8: 24, 28, 58). У Ін.18: 6 таке самоназва жахає юдейську варту.

Крім того, Ісус з Назарету іменується в Новому Завіті як:

Життєпис

Родовід

У Євангеліях від Матвія і від Луки вказані різні родоводи Ісуса Христа. З них родоводу Йосипа прийнято вважати список, що приводиться в Мф.1 :1-16.

Євсевій Кесарійський пояснює розходження тим, що в Юдеї покоління обчислювали двома способами: «за природою» та «за законом».

n

Імена поколінь в Ізраїлі обчислювали або за природою, або за законом: за природою, коли було спадкоємство законних синів; за законом, коли по смерті бездітного брата його брат своєму чаду давав ім'я померлого. Тоді не було ще ясної надії на воскресіння і майбутнє обітниця вважали заодно зі смертним воскресінням: ім'я померлого повинно було зберегтися навіки. (3) Тому з осіб, що згадуються в цьому родоводі, деякі були законними спадкоємцями своїх батьків за природою, інші ж народжені були одними батьками, а по імені належали іншим. Згадували ж тих і інших: і дійсних батьків, і тих, хто були як би батьками. (4) Таким чином, ні те, ні інше Євангеліє не помиляється, обчислюючи імена за природою і за законом.

N

З часів Реформації широке поширення набула точка зору, згідно якої Лука простежує родовід Ісуса по материнській лінії (Лук.3 :23-38), через Марію. Також потрібно відзначити, що в ряді випадків іудейська традиція визнавала більшу значимість факту формального усиновлення, ніж факту фізичного батьківства та материнства. Цим значна частина дослідників пояснює відтворення родоводу Ісуса Христа в Євангеліях по лінії Йосипа Обручника.

Різдво

Згідно з християнським віровченням, поява Ісуса - виконання давнього пророцтва про Месію - Сина Божого, а Він був непорочно народжений від Святого Духа Дівою Марією, в місті Віфлеєм (Мф.2: 1), де йому прийшли поклонитися три волхви як майбутньому іудейським царю. Після народження Ісус був вивезений батьками в Єгипет (Мф.2: 14). Після смерті царя Ірода Ісус зі своїми батьками повернувся в Назарет.

У різні часи пропонувався цілий ряд альтернативних пояснень історії народження Ісуса. Зокрема, було оскаржено передбачення пророка Ісаї, згідно з яким Месія повинен бути народжений дівою (іудейські тлумачі, як правило стверджують, що пророцтво Ісаї взагалі не має відношення до майбутнього Месії і говорить про події, сучасних моменту проголошення пророцтва; з цим погоджується і ряд світських дослідників Біблії).

У деяких світських і нехристиянських джерелах часто зустрічаються припущення про народження Ісуса від позашлюбного зв'язку. Християни відкидають ці версії, що суперечать розповіді Нового Завіту про щорічне поклонінні сім'ї Ісуса в Єрусалимському Храмі, в тому числі опису дванадцятирічного Ісуса «сидів серед учителів та слухав і запитував їх» (Лк.2: 46) . Якби в той час існували версії про незаконне походження, ні сам Ісус, ні його батьки не мали б можливості ходити в Єрусалимський Храм для поклоніння, так як це суворо забороняв закон Мойсея (Втор.23: 2).