Наши проекты:

Про знаменитості

П'єр Гассенді: биография


Всі предмети мають душею відчуває і хоча б смутно міркують. Атоми вічні, оскільки вічна всесвіт, але вони, як і всесвіт, створені Богом; за його ж волі вони згрупувалися в тіло, бо як з простого змішування букв не може виникнути поеми, так і з випадкової угруповання атомів не могли при створенні світу відбутися тіла без сприяння Бога. У цих останніх положеннях полягає відмінність Гассенді від матеріалістів. Довільне самозародження навіть у царстві мінеральному Гассенді заперечує: кожне тіло (не зачате від собі подібного) зобов'язана своїм походженням насіння, предсуществовавшему із створення світу, - сім'ї, в якому воно полягало потенційно, оточуючі ж умови сприяли його появі.

Тіло, душа відчуває і душа розумна складають єдине не внаслідок фізичного єдності, а тому, що вони призначені для взаємного доповнення. Відчуваючи душа, область якої є все тіло,сприймаєобрази зовнішніх предметів (з допомогою органів почуттів) іпізнаєїх допомогою пам'яті, порівняння, або судження, і висновків, або міркування. Ці останні три діяльності Гассенді вважає функціямиуяви.

Душа розумна, або розум, властива тільки людині; на противагу душі відчуває вона перебуває тільки в мозку. За допомогою розуму людина пізнає речі, недоступні чуттєвому сприйняттю і уяві, як то: поняття про Бога, самосвідомість та інші. Душа розумна нематеріальна і, отже, вічна; це її відмінність від душі відчуває - але проявлятися вона може тільки з приводу даних цієї останньої: в цьому полягає її зв'язок з нею.

Природжених ідей немає. Ідеї, що здаються вродженими (наприклад, ідея причинності) - тільки виведення з повторюваності явищ. Інстинкт - результат звички у спадковості. Єдине, що вроджене нам - це любов до самого себе; з неї випливає прагнення до приємного і старання уникнути неприємного, або хотіння (appetitus). Бажання не проявляється без сприяння уяви і розуму, якщо воно грунтується тільки на даних уяви - це хотіння нерозумне, або пристрасть; хотіння, що випливає з даних розуму, є воля; воля завжди супроводжується дією. Дії наші вільні, але свободу їх треба шукати не у волі, а в розумі. Нам властиво чинити на підставі мотивів, які нам представляє розум; розум схильний любити істину, але для того, щоб знайти її, він повинен зосереджувати свою увагу, не піддаючись бажанню, - в цьому і полягає свобода. Як узгодити цю свободу з божественним провидінням - це нерозв'язна для нас таємниця.

Два питання завжди цікавили людей: у чому полягає мета нашого життя і як досягти цієї мети. Цим питанням присвячена етика Гассенді, у якій він є послідовником Епікура. Єдина мета життя - щастя. Істинне щастя полягає у здоровому тілі і спокійній душі - а спокій дає тільки чеснота, так як вона не супроводжується ні каяттям, ні жалем. Спокій є найвища насолода, бо воно є мета будь-якого руху. Правда, людина прагне до насолоди рухом, тому що природа вклала в нього це прагнення для самозбереження і продовження роду, але, ставлячи його вище спокою, він забуває, що воно є тільки засіб для досягнення останнього.

Своє дослідження Гассенді закінчує доказом існування Бога, Його властивостей і його провидіння. Ідея про Бога не є ідея вроджена, а тим часом вона притаманна всім людям. Гассенді пояснює це нахилом розуму до припущення існування Бога при першому вказівці почуттів на єдність і гармонію всесвіту. Тому розум пізнає Бога як класичний істота, творця і керівника всесвіту.

Твори

Твори Гассенді видані в 1658 році в Ліоні, серед них є кілька творів з астрономії та механіки; одне з них , «De proportione qua gravia decidentia accelerantur» (1646), присвячена питанню падіння тіл під впливом сили тяжіння.

Перекладачі Гассенді на російську мову

Сайт: Википедия