Наши проекты:

Про знаменитості

Несторій: биография


Яке ж вчення самого Несторія? Оно просто повторение уроков Феодора Мопсуестийского. Це виразне не тільки розрізнення, але і поділ, ??????, двох природ, ??????, з двома іпостасями. Христос і в людстві полнолічен. Христос є і «Храм», і «що живе в ньому Всемогутній Бог». І в цьому ж храмі мешкає і «сопоклоняемий разом з Богом людина, ????????????????? ????????». Але не два Христа або Сина, не ????? ??? ?????. Таким чином, єдність Особи тут не розривалося.

При з'ясуванні форми об'єднання природ Несторій підкреслює об'єднання відносне (?????? ???????, ???????? ??? ???? ????????) на відміну від об'єднання абсолютного при обговоренні догмату едіносущія. Несторій називає це об'єднання «гідно». Ці вислови, говорить Несторій, позначають єднання настільки тісне (???? ????????), що далі його було б або перетворення (?????) Божества в людство, або обоження (?????????) людства, тобто поглинання людства Божеством, або їх злиття (????????). Несторій не вміщав того, що ми тепер називаємо ?????????????? ??? ?????????, тобто він не вміщав взаімообщенія властивостей божеських і людських (communicatio idiomatum).

Лише ім'я «Христос» позначає обидві природи і лише до нього можна застосовувати і людські, і божественні дії та ознаки. Але до імені Бог можна тільки відносити дії божественні. До Христу, як людині, - тільки предикати людські. Не можна сказати: «одвічної немовля», «Бог харчувався молоком».

Суперечка про ім'я «Богородиця» є, таким чином, лише окремий випадок так званого «спілкування властивостей». Тому й Несторій, пом'якшуючи різкість висунутого ним проповідника Анастасія, не запропонував термін «человекородіца». Але він і не відкинув цього терміна. Визнав його тільки неповним. Замість нього запропонував більш повне найменування: Хрістородіца. За Несторію, ім'я Богородиці неточно, тому що воно породжує думку, ніби саме Божество Христове отримало свій початок від Діви Марії. За Несторію, ту думку, що Христос і від зачаття був Богом, краще було б позначати словом Богопрііміца - ????????. Адже і кожна мати народжує тільки тіло, а душа від Бога. Таким чином, і проста мати не душеродіца, - ?????????. Однак за межами догматичних міркувань, у літургійному слововживанні, Несторій термін «Богородиця» допускав.

Дізнавшись про це, Кирило, який перебував у розриві з римським єпископом через дядька і попередника свого Феофіла (відлученого папою Інокентієм I за гоніння на св. Іоанна Златоуста), поспішив примиритися з Римом і послати татові спростування єресі Несторія, який і був засуджений на місцевому римському соборі. Папа уповноважив Кирила діяти і від його (тата) імені та вимагати у Несторія зречення від його помилки в десятиденний термін. Перед тим олександрійський патріарх оприлюднив своє друге послання до Несторію, що містив великий богословський трактат про догмат втілення (так званий тому Св. Кирила), а після угоди з Римом звів свою суперечку з Несторієм до 12 положень (анафематізми), з якими і відправив до Константинополя кількох своїх кліриків.

Друг Несторія, патріарх антіохійський Іоанн, радив йому підкоритися. Несторій урочисто оголосив, що він готовий схвалити іменування «Богородиця», оскільки народжений від Діви людина Ісус був з'єднаний з Богом-Словом, та він рішуче повставав проти анафематізм Кирила і представив їх спростування по пунктах в особливому творі, де, по недоліку богословських знань, висловлював мимохідь думки явно нехристиянські, відштовхнувшись від нього і колишніх прихильників. Скликаний імператором (в 431 р.) вселенський собор в Ефесі, після різних перипетій і ускладнень (див. Ефеський собор), привів до остаточного осуду Несторія, який слідом за тим був засланий спочатку до монастиря св. Евпрепія (поблизу Антіохії), а потім у віддалений єгипетський оазис Ібіс, де через кілька років і помер, вимовивши останні слова «в руки Твої віддаю дух мій». На послідовників його було споруджено жорстоке гоніння, які примусили уцілілих бігти до Персії, де вони довго користувалися особливим заступництвом держави.

На думку історика і теолога Руської ПЦ Антона КарташеваЯкби всі без всяких дебатів цитовані мови і вираження Несторія було розглянуто при живих коментарях самого їхнього автора, а не виміряні інший богословської міркою, то вони могли б бути виправдані як православні

Вчення Несторія

Підкреслюючи, що Христос пізнається у двох єствах, як Бог і людина, Несторій вчив, згідно з багатьма ранніми отцями Церкви (колишніми до нього), що Спаситель є одночасно і Бог і людина. Повноту досконалості двох природ Несторій бачить у ипостасное характер буття обох природ у Ньому (тобто у двох іпостасях), які у Христі знаходяться в нерозлучно і незмішаних союзі, становлячи єдине складне "Обличчя єднання" Христа. Це "Обличчя єднання" єднає у Христі Бога і людини найтіснішим єдністю, далі якого може бути тільки змішання.

Кирило в листі до Несторію: «змінити свої висловлювання і назви св. Діву Богородицею, щоб тим припинити загальний спокуса ».

Несторій написав коротку відповідь:« Досвід покаже, які плоди вийдуть із нашої суперечки! ».

Твори

Сайт: Википедия