Наши проекты:

Про знаменитості

Григорій Палама: биография


Вчення про Божественні енергіях, як про вияв всієї Повноти Божества, про Божу дію якої є Самим Богом - є вчення тільки Православної Церкви. Ряд католицьких богословів визнав це вчення єретичним і навіть пантеїстичним. До початку XX століття це вчення залишалося практично невідомим не тільки в Протестанстких і католицьких навчальних закладах, але також і в російських семінаріях. У Росії традиція ісихазму передавалася як в давнину шляхом особистісного спілкування від старців учням.

Полеміка з АКіндін і Григорій

Палама і афонські ченці відстоювали ту думку, що возсіяв на Фаворі світло, за вченням отців Церкви та з ісіхастской Пратіка, не є сама істота Боже, але й не є створеним: це є прояв Божественної сутності, тобто природне властивість і енергія (?????? ????? ??? ????????) Божества. Варлаам висунув таке заперечення: якщо осіяніе учнів на Фаворі було дією повідомлення їм Бога, то треба зробити висновок, що це світло тотожний з істотою Божим і що істота Боже може повідомлятися людині і доступно людським почуттям.

Не істота, - відповідав Палама, - а енергія Божественна, благодать і слава, приділяється від істоти Божого святим. Притому енергія Божественна нероздільна від істоти Божого, як нероздільний Син від Отця або Дух Святий, або як невіддільний промінь від сонця і теплота від вогню; значить, у такому вченні немає думки про двобіжжя. І подібно до того, як істота сонця, тобто диск його як неподільний вище променів і сяйва, що посилається людським оком, точно так само, згідно з вченням церкви, і божественне істота як неподільне і невидиме вище посилаються їм сяйв, енергій і доброти, яку повідомляє святим Пресвята Трійця.

Аскетична традиція ісихазму до того моменту зберігалася в якості практики і передавалася особистісно від старців послушникам. Вчення про Фаворського світла, будучи дослідно засвідченим подвижниками, не мало до тих пір богословського оформлення. Варлаам, розмірковуючи з допомогою вивіреної системи апофатичного богослов'я, поставив питання, отримання відповідей на які вимагає такої ж раціональної дискурсивної практики. Так була сформульована важлива сотеріологіческая проблема: що є умовою порятунку людини, для чого прийшов Христос. Вислів Тертуліана «Бог олюднити, щоб людина могли стати богами» Палама висловив вигляді вчення про нетварних енергіях, кажучи про обожнення людини в термінах православного богослов'я.

На цьому етапі супротивниками Палами виступили Григорій АКіндін і Никифор Григора, які на відміну від Варлаама не критикували психосоматичного методу молитви ісихастів. Суперечка прийняв богословський характер і стосувався питання Божественних енергій, благодаті, нетварного світла. Будучи явно висловлено в полеміці з Варлаамом, думка свт. Григорія Палами викликало запеклу полеміку, так що в травні-червні і в липні 1351 були скликані два собори, які засудили його супротивника Никифора Григору й проголосили Палами «захисником благочестя». На першому з цих соборів було затверджено вчення про єдність Божества і відмінності між сутністю і нетварним енергіями. На другому соборі було прийнято шість догматичних визначень з відповідними шістьма анафемами, які відразу ж після собору були включені з Синодик Православ'я. Крім затвердження вищевказаного відмінності між сутністю і енергією тут була проголошена непрічаствуемость Божественної сутності та можливість залучення Божественним енергіям, які нетварним.