Наши проекты:

Про знаменитості

Григорій Палама: биография


(2) Теза Варлаама: пізнати Бога неможливо. Можливо лише символічне бачення Бога. У цьому житті бачити Бога неможливо, але тільки після смерті.

Заперечення Палами: можливо деяке знання, коли людина володіє передумовами знання Бога, Який є доступним через Свої енергії. Бог є одночасно збагненним і незбагненним, знаним і незнаю. Далі Палама наводить міркування Діонісія Ареопагіта про катафатіческом і апофатичного богослов'я: «... жодного доказу найкраще і немов якесь не потребує доказів початок священного докази є віра», П. Христу писав, що, за вченням Палами, «апофатичного богослов'я - це надприродні дії віри» . Апостол Павло, піднесений до третього неба, просвітився не думками і розумом, але отримав осяяння «сили благого Духа по іпостасі в душі». Осяяння, що відбувається в чистій душі, не є пізнанням, оскільки перевершує сенс і пізнання. «Головне добро» посилається згори. Це - «запорука майбутнього віку, неведення перевищує знання, таємне таємного причастя і невимовне бачення, таємниче і невимовне споглядання і пізнання вічного світу». Мудрість пророків і апостолів не набувається научением, але викладається Духом Святим, є даром благодаті, а не природним хистом.

Проте Палама погоджується, що Бог незбагненний по суті.

(3) На відміну від Варлаама для св. Григорія споглядання вище всього, включаючи апофатичного богослов'я. Одна справа говорити чи мовчати про Бога, інше жити, бачити і мати Богом. Апофатичного богослов'я не перестає бути «логосом», а «споглядання вище логосу». Варлаам говорив про бачення катафатіческом і апофатичній, а Палама - про бачення вище бачення, пов'язаному з вишеестественним, з силою розуму як дією Святого Духа.

У баченні вище бачення беруть участь розумні очі, а не помисел, між якими проходить нездоланна прірва. Володіння справжнім спогляданням Палама порівнює з володінням золотом: одна справа думати про нього, інше мати в своїх руках. «Богословствованія настільки ж поступається цьому бачення Бога в світі і настільки ж далеко від спілкування з Богом, як знання від володіння. Говорити про Бога і зустрітися з Богом не одне і те ж ».

Палама написав (у період 1338-1341) дев'ять слів проти Варлаама, розділивши їх на три тріади. Варлаам відповів своєму літературному противнику твором «???? ??????????» («Проти мессаліан»). У суперечку втрутилися інші особи: Палама знайшов собі співчуття у Вселенського Патріарха Філофея Коккіна, цариці Анни та її сина Івана Палеолога, у царедворця, а пізніше імператора, Іоанна Кантакузина і, звичайно, в середовищі візантійських, особливо афонських безмовник, а Варлаам мав прихильників в особі богослова і філософа Григорія АКіндін та історика Никифор Григор'єв. Таким чином, склалися дві партії - варлаамітов і паламітов, - і суперечка розгорілася з великою силою. Однак партія варлаамітов не була монолітною; ні АКіндін, ні Григора не були проти ісихазму, і АКіндін спочатку підтримував Палама.

У результаті питання було сформульовано як: чи є світло Господнього Преображення на Фаворі Повнотою Божества або ж є світло особливий просвіщає, але створений. Вчення Варлаама, як єретичне, викликало осуд Церкви. З приводу нього скликалися собори в 1341, 1347, 1351, 1352 та 1368. На цих соборах вчення Палами і його прихильників було визнано згодним з вченням церкви, а Варлаам і його учні анафематствовал.