Наши проекты:

Про знаменитості

Фей Рей: біографія


Фей Рей біографія, фото, розповіді - американська актриса, відома насамперед завдяки виконанню ролі Енн Дерроу у фільмі «Кінг-Конг»
-

американська актриса, відома насамперед завдяки виконанню ролі Енн Дерроу у фільмі «Кінг-Конг»

Біографія

Фей Рей народилася 15 вересня 1907 року у місті Кардстон (Альберта, Канада). Її сім'я переїхала в США, коли Фей було три роки - спочатку до Арізони і Юту, а потім до Лос-Анджелес.

Знімалася в епізодичних ролях у кіно починаючи з 1919 року. Стала відомою після того, як виконала головну роль у фільмі Еріха фон Строгейма «Медовий місяць» (The Wedding March, 1928). Потрапивши у категорію «зірок», знімалася в головних ролях у цілому ряді фільмів, де її партнерами були Гері Купер, Рональд Колман, Фредрік Марч, Вільям Пауелл, Річард Арлен.

У 1928 році Фей Рей вийшла заміж за драматурга і сценариста Джона Монка Сандерса, з яким розлучилась у 1939 році.

Пік її кар'єри ознаменувався виконанням ролі Енн Дерроу у фільмі «Кінг-Конг» (1933), яка зробила її одним з культових персонажів в історії масового кіно, «дівчиною Конга». На хвилі цієї популярності Фей Рей знялася також в декількох менш значних фільмах жахів у першій половині 1930-х років. Згодом вона отримувала ролі в основному в малобюджетних постановках. Перестала зніматися в кіно в 1942 році, вийшовши заміж за сценариста Роберта Ріскіна. Після смерті Ріскіна в 1955 році на деякий час повернулася в кіно, але остаточно розлучилася з кінокар'єрою в 1958 році.

Фей Рей написала кілька п'єс, які успіху не мали, а також автобіографію «З іншого боку» (« On the Other Hand », 1989).

Фей Рей померла 8 серпня 2004 року в віці 96 років у Нью-Йорку.

Вибрана фільмографія

  • 1932 - «Найнебезпечніша гра» (The Most Dangerous Game)
  • 1933 - «Кінг-Конг» (King Kong)
  • 1955 - «Королева бджіл» (Queen Bee)
  • 1933 - «Летючі миші-вампіри» (The Vampire Bat)
  • 1933 - «Таємниця музею воскових фігур» (The Mystery of the Wax Museum)
  • 1957 - «Дражнилки і холостяк» (Tammy and the Bachelor)
  • 1955 - «Павутиння» (The Cobweb)
  • 1929 - «Чотири пера» (The Four Feathers)
  • 1932 - «Доктор Ікс» (Doctor X)
  • 1928 - «Медовий місяць» (The Wedding March)
  • 1934 - «Віва Вілья!» (Viva Villa!)

Цікаві факти

  • Увечері 8 серпня 2004 року в пам'ять про Фей Рей всі освітлення на Емпайр Стейт Білдінг було погашено на 15 хвилин.
  • Фей Рей була брюнеткою, але для зйомок у «Кінг-Конгу» перефарбувалася в блондинку.
  • Пітер Джексон запропонував Фей Рей маленьку роль в новому «Кінг-Конгу» - вона повинна була вимовити фінальну репліку. Спочатку вона відмовилася. Незважаючи на це Джексон розраховував домогтися її згоди, однак Фей Рей померла незадовго до початку зйомок. Тим не менш, вона все ж згадана в фільмі - Карл Денхем в розмові з Престоном завершує її ім'ям список актрис, яких хотів би запросити для зйомок, - і фільм закінчується присвятою їй.
  • Фей Рей удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави.

Комментарии

Сайт: Википедия