Наши проекты:

Про знаменитості

Олівер Рід: біографія


Олівер Рід біографія, фото, розповіді - британський актор, часто грав маргіналів, творець мужніх образів на екрані, неперевершений оповідач
-

британський актор, часто грав маргіналів, творець мужніх образів на екрані, неперевершений оповідач

Біографія

Народився в сім'ї спортивного оглядача Пітера Ріда і його дружини Марсії (у дівоцтві - Ендрюс). Є племінником відомого британського режисера, лауреата премії «Оскар» і багатьох інших кінонагород, сера Керола Ріда. Дід актора - славнозвісний у кінці XIX століття актор і режисер Герберт Бірбом Три.

Багато працював з кінця 1950-х, часто не звертаючи уваги на художній рівень пропонованих ролей. Довго не сприймався як справжній актор. Знайшов «своє місце» у фільмах компанії «Hammer Film Productions» лише на початку 60-х, зігравши у низці картин, найвдалішою з яких прийнято називати «Прокляття перевертня» (1961).

Наприкінці 1960 - х Рід заявив про себе як про справжнього майстра кіно. У 1969 році виконав роль у фільмі Кена Рассела «Закохані жінки». Сцена боротьби Ріда і Алана Бейтса з цього фільму по праву увійшла в історію кіно і вважається знаменної кар'єрі Олівера.

Наприкінці 60-х Олівер Рід зіграв у знаменитій кіноверсії музичної вистави «Олівер!», Поставленої його прославленим дядьком Керол Рідом.

Знайшовши в особі Рассела «свого» режисера, Олівер Рід продовжує багато працювати з ним і в 1970-ті. Слід відзначити співробітництво з Расселом у фільмі «Малер» 1974 з своєрідного циклу телевізійних «байопіком». Також Рід зіграв помітну роль у рок-опері «Томмі» (1975). При цьому творчий потенціал актора розкрився і він перейшов до виконання більш складних ролей.

У 70-і актор зіграв роль Атоса у дилогії Річарда Лестера "Три мушкетери» і «Чотири мушкетери: Помста міледі», яка трактувала романи Дюма в кілька іронічному ключі. в 1989 році Рід повернувся до ролі Атоса в продовження фільмів - «Повернення мушкетерів».

Актор гідно "впорався" і з реальним історичним персонажем - Отто фон Бісмарком - у фільмі того ж Річарда Лестера «Королівський блиск» ( 1975).

У 1979 році Олівер Рід зіграв в трилері Девіда Кроненберга «Виводок». На думку критиків, ця роль знаменує вершину творчих амбіцій Ріда, а його прагнення до акторського самовдосконалення починає йти на спад. За наступні роки він зіграв у багатьох картинах, з яких можна відзначити фільми «Знедолений» (1986, режисер Ніколас Роуг) та «Пригоди барона Мюнхгаузена» (1988, режисер Террі Гілліам). За ними пішов період творчого спаду.

Рід страждав від алкоголізму, внаслідок чого йому часто доводилося шукати виправдання: "Я робив серйозні заяви від свого імені - я просто не пам'ятаю жодного з них"

Більше десяти років після «Пригод барона Мюнхгаузена », Олівер Рід повернувся на екран у цікавій ролі у фільмі Рідлі Скотта" Гладіатор ". Роль вийшла короткою, оскільки актор помер у період зйомок.

Вибрана фільмографія

  • 1983 - Фанні Хілл: Мемуари любительки розваг
  • 1989 - Повернення мушкетерів
  • 1976 - Спалені приношення
  • 1971 - Дияволи
  • 1975 - Томмі
  • 1975 - Королівський блиск
  • 1973 - Три мушкетери: Підвіски королеви
  • 1989 - Острів скарбів
  • 1968 - Олівер!
  • 1986 - Відринутий
  • 1969 - Закохані жінки
  • 1969 - Ганнібал Брукс
  • 1979 - Виводок
  • 1971 - Мисливська вечірка
  • 1974 - Малер
  • 1961 - Прокляття перевертня
  • 2000 - Гладіатор
  • 1989 - Пригоди барона Мюнхгаузена
  • 1974 - Чотири мушкетери: Помста міледі

Комментарии

Сайт: Википедия