Наши проекты:

Про знаменитості

Жанна Прохоренко: біографія


Жанна Прохоренко біографія, фото, розповіді - радянська і російська актриса театру і кіно, народна артистка РРФСР
-

радянська і російська актриса театру і кіно, народна артистка РРФСР

Біографія

Жанна Прохоренко народилася 11 травня 1940 року в місті Полтава (справжнє ім'я - Жанетта). Після переїзду сім'ї до Ленінграда перші уроки акторської майстерності отримала у Ленінградському міському палаці піонерів імені Жданова. У 1964 році закінчила Всесоюзний державний інститут кінематографії (майстри С. Герасимов і Т. Макарова). Її однокурсниками були майбутні зірки радянського і російського кіно - Галина Польських, Лідія Федосєєва-Шукшина, Жанна Болотова, Лариса Лужина, Сергій Никоненко. Жанна Прохоренко першою з цієї зіркової компанії стала не просто популярна - знаменита, так як ще студенткою дебютувала в одній з кращих картин про Велику Вітчизняну, знаменитої у всьому світі «Баладі про солдата» Григорія Чухрая. Однак подальша кар'єра актриси склалася малоудачной. Знялася у ряді прохідних фільмів на других ролях, в останні роки - в епізодах.

Актриса Театру-студії кіноактора.

Перший чоловік - кінорежисер Євген Васильєв, у шлюбі народилася дочка, в подальшому актриса Катерина Євгенівна Васильєва, онучка - актриса Мар'яна Співак. Другий чоловік (цивільний шлюб) - письменник, сценарист і актор Артур Макаров (убитий в 1995 році).

Визнання і нагороди

  • Народна артистка РРФСР (1988).
  • 2005 - приз Всеросійського кінофестивалю «Література і кіно» в Гатчині

Творчість

Ролі в театрі

Фільмографія

  • 1972 - Точка, точка, кома ... -мати Олексія
  • 1968 - Один шанс з тисячі -Ніна
  • 1964 - Вони йшли на схід -Катя
  • 1982 - Ми жили по сусідству
  • 1964 - Палата
  • 2003 - Близнюки
  • 1977 - Приїжджаючи -Марія Володимирівна Нестерова
  • 1983 - Петля -Ганна
  • 1973 - Двері без замка -Даша
  • 1961 - А якщо це любов? -Ксенія Зав'ялова
  • 1992 - Фіктивний шлюб
  • 1973 - Відкриття (Рукопис академіка Юришевим) -Ганна
  • 1984 - Кольє Шарлотти -чергова
  • 1965 - Іду на грозу -Олена
  • 2002 - Дронго
  • 1964 - Поїзд милосердя -Олена Огородникова
  • 1973 - Калина червона -слідчий
  • 1966 - Дядечків сон -Зінаїда Опанасівна
  • 1977 - Золота міна -Брунова
  • 1981 - Вони були акторами
  • 1984 - Дві версії одного зіткнення -Кравченко
  • 1980 - Ти повинен жити
  • 1978 - На новому місці -Ганна
  • 1990 - Підземелля відьом -доктор Інгрід
  • 1973 - Ковадло або молот
  • 1975 - Полковник у відставці
  • 1975 - Від зорі до зорі
  • 1967 - Подія, якого ніхто не помітив -Настя
  • 1964 - Перший сніг
  • 1971 - Якщо ти чоловік ...
  • 1965 - Двадцять років по тому -Дуня
  • 1990 - Ні чужої землі -Олена
  • 1975 - Соколове -сестра мешканки Соколова
  • 1978 - Близька далина -Ганна
  • 1987 - Уповноважений революцією
  • 1973 - Пустотливі коломийки (короткометражний)
  • 1973 - Сибірський дід -Настя
  • 1989 - Вхід в лабіринт (кіноваріант телефільму «Мережі рекету») -Ганна Позднякова
  • 1980 - Лялька-Руслан і його друг Санька -тітка Ліда, мама Віті
  • 1975 - Страх висоти
  • 1968 - Любов Серафима Фролова
  • 2004 - Місце під сонцем
  • 1966 - Прощай
  • 1964 - невигадані історії -Варя
  • 1959 - Балада про солдата -Шура
  • 1984 - ТАРС уповноважений заявити -Парамонова
  • 1980 - Очманіла куля
  • 1964 - Одруження Бальзамінова -капочку
  • 1998 - Вулиці розбитих ліхтарів. Інферно (відеоверсія - Менти-9. Інферно) -знайома
  • 1971 - Антрацит -Клава
  • 1971 - Смертний ворог -Ганна

Комментарии

Сайт: Википедия