Наши проекты:

Про знаменитості

Оріген: биография


  • Бог - це чинне провидіння;
  • Христос є образом Бога Отця: «Спаситель наш є образ невидимого Бога Отця: по відношенню до Самого Отця Він правдивий, по відношенню ж до нас, яким Він відкриває Отця, Він - образ, через який ми пізнаємо Отця»;

Перелік творів Орігена включав близько 2000 «книг» (в античному значенні слова). Філософія Орігена - стоїчно пофарбований платонізм. Щоб узгодити його з вірою в авторитет Біблії, Оріген слідом за Філоном Олександрійським розробляв доктрину про трьох сенсах Біблії:

  • «духовному» (філософськи-містичному), якому віддавалася безумовна перевага.
  • «душевному» (моральному)
  • «тілесному» (буквальному)

Вироблена Орігеном система понять широко використовувалася при побудові церковної догматики (у Орігена, наприклад, вперше зустрічається термін «боголюдина »).

Есхатологічний оптимізм Орігена відбився у вченні про циклічний часу, або апокатастасісе, яке передбачає, що посмертне відплату і пекло відносні, так як Бог за своєї доброти врятує від пекельних мук не тільки праведників, а й усіх людей.

Передіснування душ

Оріген навчав про предсуществовании людських душ - доктрина, що помітно відрізняється від традиційного розуміння реінкарнації в індуїзмі або платонізмі. Згідно з доктриною про предсуществовании душ, душі не втілювалися в тварин чи рослин - вони просувалися по шляху до досконалості, приймаючи все більш і більш «просвітлені» тіла в людських формах життя. Оріген стверджував, що занепалі душі реінкарнується в тілах ангелів, в людських тілах на землі або в більш нижчих, демонічних формах життя, поступово проходячи низку перевтілень в умовній «сходах ієрархій» розумних істот. Погляди Орігена на предмет реінкарнації були викладені в «Гіффордскіх лекціях» преподобного Вільяма Р. Інге (1860-1954), декана собору святого Павла в Лондоні і професора богослов'я Кембриджського університету:

n
Вмираючі тут звичайною смертю розподіляються на підставі справ, вчинених тут, так що визнані достойними так званої пекельної країни отримують різні місця, відповідно своїх гріхів. Також, може бути, і ті, які, так би мовити, вмирають там (на небі), сходить в це пекло, визнані гідними жити в різних кращих чи гірших, житлах на всьому земному просторі і народитися від таких чи інших батьків, - так що ізраїльтянин може коли-небудь потрапити в число скіфів, а єгиптянин - перейти до Юдеї.
n

-.

n

На думку протодиякона А.В. Кураєва вчення Орігена про передіснування душі не було вченням про реінкарнацію, в тому сенсі, в якому її розуміють платоніки, індуїсти або буддисти. Оріген припустив, що Бог творить нескінченну послідовність світів, і кожен світ кінцевий і обмежений. Світи існують не паралельно, по закінченню одного світу отримує початок іншої.

Якщо в більш ранній книзі Орігена «Про початки» (230 р.) і присутні «реинкарнационной фрагменти», то в наступних своїх творах («Тлумачення на Послання до Римлян »(бл. 243 р.),« Тлумачення на Євангеліє від Матвія »(249 р.), книга« Проти Цельса »(249 р.)) Оріген виступає з різкою критикою доктрини реінкарнації:

N
Допущення метемпсихоз або перевтілення душ несовместно з кончиною світу, яку ясно стверджує Писання. Бо якщо, припустимо, що кожна душа протягом нинішнього порядку речей від початку і до кінця світу втілюється не більше як два рази, питається: навіщо вона втілюється вдруге? Чи не тому, щоб понести покарання за гріхи першого життя у плоті? Але якщо немає іншого способу покарання душі крім послання її в тіло, то очевидно їй довелося б втілюватися не два чи три, а нескінченне число разів, і тоді запевненням св. Писання, що небо і земля мимо ідуть, немає ніякої можливості отримати своє виконання.
NАле допустимо й гидке, тобто що душі за допомогою втілень будуть все більш і більш удосконалюйтесь і очищатися, і що поступово все більше буде зростати число душ, що не потребують вже більше в тілах, ніж саме собою наблизиться нарешті той час, коли живуть у плоті душ або зовсім не буде, або буде дуже мало, але в такому разі як же отримають своє виконання слова Писання, яке говорить, що суд Божий застане в живих безліч грішників, і що перед кончиною світу зросте і переповниться міра беззаконь на землі? Потім, гріхи тих, яких застане кінець світу, будуть покарані за Писанням, не переміщенням з тіла в тіло, а зовсім іншим чином. Отже, якщо захисники перевтілення допускають крім описаних у слові Божому покарань ще покарання переселенням у нові тіла, - то нехай покажуть нам причини цього подвійного покарання Або ж, що вірніше, грішить у тілах будуть нести покарання поза своїх тіл самі в собі в глибині власної душі своєї.
n

- «Тлумачення на Матвія» 13.1 / / PG XIII, 1088ab і 1089bc

n