Наши проекты:

Про знаменитості

Ной: біографія


Ной біографія, фото, розповіді - останній

останній

Згідно з Біблією, Ной був праведником в своєму поколінні, за що був врятований Богом від Всесвітнього потопу і став продовжувачем людського роду. З цією метою Бог наказав Ною побудувати Ковчег і взяти туди членів своєї сім'ї та по парі тварин кожного виду (згідно Бит.7: 2, «чистих» тварин треба було взяти по семи пар, щоб був запас для жертвопринесень). Після закінчення потопу ковчег прибило до гір Арарату (Бит.8: 4), де Ной приніс жертви Богові, і Бог благословив його і його потомство, уклавши з ним Завіт (Бит.9 :1-17).

Під ім'ям Нух шанується як пророка в ісламі.

У Писаннях

У П'ятикнижжі

Згідно з Книгою Буття, Ной «здобув ласку в очах Господа»(Бит.6: 8), оскільки був«чоловік праведний і невинний у своїх поколіннях»і«ходив перед Богом»(Бит.6: 9). За свою праведність Ной з родиною був обраний Богом для відродження людського роду після Всесвітнього потопу, який з'явився Божественної карою за моральне падіння людства. Бог завчасно повідомив Ною про своє рішення винищити все живе на землі, і дав точні вказівки, як побудувати Ковчег - судно з дерева гофер (можливо, кипарис), здатне пережити готується потоп - і спорядити його для тривалого плавання.

Коли приготування були закінчені, Бог наказав Ною взяти з собою до ковчегу по двоє із кожного виду тварин і птахів, а «чистих» (тобто придатних для принесення в жертву) - по семи пар, «щоб зберегти плем'я для всієї землі»(Бит.7: 3). Разом з Ноєм до ковчегу увійшли також його сім'я: дружина і троє синів з дружинами.

У 17 день другого місяця «відкрилися всі джерела великої безодні, і вікна небесні відчинилися» (Бут .7:11) і води обрушилися на землю. Повінь тривало 40 днів і ночей, після чого води підняли ковчег і він поплив (Бит.7: 17,18). Вода стояла так високо, що плавав на її поверхні ковчег був вище гірських піків. Все живе на землі загинуло у водах потопу, залишився лише Ной і його супутники. Тільки через 150 днів вода стала спадати, і незабаром, на 17 день сьомого місяця, ковчег зупинився, опустившись на скелі Араратських гір (5000 метрів над рівнем моря). Тим не менш, вершини інших гір здалися лише першого числа десятого місяця, після чого Ной почекав ще 40 днів і випустив ворона. Однак, ворон, не знайшовши суші, кожного разу повертався назад, поки не здалася поверхню землі.

Після цього Ной тричі (з перервами по сім днів) випускав голуба. Вперше голуб також повернувся ні з чим, у другій - приніс у дзьобі свіжий олійний лист, який свідчить про те, що «вода зійшла з землі». На третій раз голуб не повернувся. Земля висохла до першого числа першого місяця, однак остаточно земля висохла лише 27 числа другого місяця. Тоді Ной, нарешті, зміг покинути корабель, і його нащадки знову заселили землю.

Вийшовши з ковчегу у гори Арарат (Бит.8: 4), Ной взяв «з усякої чистої худоби й з кожного птаства, і приніс на жертівнику»(Бит.8: 20) в подяку за своє визволення. Тут вперше в Біблії з'являється жертвоприношення тварин цілопалення. Бог пообіцяв повернути світу колишній порядок речей і більше ніколи не спустошувати землю за провину людей. Після цього Бог благословив Ноя, його нащадків (тобто всі послепотопное людство) і все творіння, що на землі (Бит.9 :1-17) і дав людству ряд моральних законів. На закінчення, Господь пообіцяв Ною більше не знищувати людський рід і як знак божественного Завіту з людьми в небесах засяяла веселка.

Згідно з Біблією, вийшовши з ковчегу, Ной зайнявся обробітком землі, насадив виноградник і винайшов мистецтво приготування вина ( Бит.9: 20). Одного разу, коли Ной сп'янів і лежав оголеним у своєму наметі, його син Хам (ймовірно зі своїм сином Ханаану) побачив «наготу батька свого», і, залишивши батька голим, поспішив розповісти про це двом своїм братам. «Сим та Яфет взяли одяг і, поклавши її на плечі свої, пішли задом і покрили наготу батька свого; особи їх були звернені тому, і вони не бачили наготи батька свого.» (Бит.9: 23) За виявлену неповагу Ной прокляв сина Хама - Ханаана і його нащадків, оголосивши, що ті будуть рабами Сіма і Яфета. Двох інших своїх синів Ной благословив: «Нехай Бог Яфета, і нехай вселиться в наметах він наділу Симового» (Бит.9: 27).

Комментарии