Наши проекты:

Про знаменитості

Ада Неретніеце: біографія


Ада Неретніеце біографія, фото, розповіді - режисер Ризькій кіностудії
02 червня 1924 - 29 грудня 2008

режисер Ризькій кіностудії

Біографія

Народилася 2 червня 1924 в місті Ленінграді. Справжнє ім'я Арміда Неретніеце. Батько - колишній латиський стрілець, військовий комісар. Працював на різних адміністративних посадах. Репресований у 1937 році. Мати - бухгалтер.

Під час війни працювала у військовому госпіталі міста Кірова. Закінчила режисерський факультет ВДІКу (майстерня С. Герасимова і Т. Макарової, 1949). Асистент режисера на навчальному спектаклі «Молода гвардія». Другий режисер на фільмі Л. Лукова «До нового берега» (1955).

З 1949 працювала на Ризькій кіностудії, до 1954 режисер кіножурналів і документальних фільмів, потім постановник художніх стрічок. Дебютна картина 1957 року «Ріта», за сценарієм Федора Кнорре, була удостоєна нагороди на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1959).

Грала невеличкі ролі в деяких своїх фільмах. Лауреат національної латвійської кінопремії «Lielais Kristaps» («Великий Крістап», 1988) і Державної премії Калмицької АРСР (1989). Член Союзу кінематографістів з 1958, заслужений діяч мистецтв ЛССР (1967). Степендіат Державного фонду культури (1999).

Похована на ризькому Лісовому кладовищі.

Фільмографія

  • 1988 - Ворожіння на баранячій лопатці /Z?l??ana uz j?ra l?psti?as-режисер
  • 1965 - «Циклон» розпочнеться вночі /«Ciklons» s?ksies nakt?-режисер
  • 1961 - Ошукані -режисер,акторська робота
  • 1958 - Рита -режисер
  • 1958 - Чужа в селищі /Sve?iniece ciema-режисер
  • 1972 - Капітан Джек /Kapteinis D?eks-режисер
  • 1985 - Остання індульгенція /P?d?j? indulgence-режисер
  • 1992 - Таємниці сім'ї де Граншан -режисер
  • 1981 - Слідством встановлено /Izmekl??an? noskaidrots-режисер,акторська робота
  • 1978 - Велика новорічна ніч /Liel? Jaungada nakts-режисер
  • 1963 - Він живий -режисер
  • 1970 - Республіка Воронячої вулиці /V?rnu ielаs republika-режисер
  • 1964 - Клятва Гіппократа /Hipokr?ta zv?rests-режисер,акторська робота
  • 1968 - Ранок довгого дня /Ilg?s dienas r?ts-режисер,акторська робота
  • 1984 - Останній візит /P?d?j? viz?te-режисер,акторська робота
  • 1974 - Перше літо /Pirm? vasara-режисер
  • 1976 - Смерть під вітрилом /N?ve zem buras-режисер
  • 1991 - Собака, яка вміла співати -режисер

Комментарии

Сайт: Википедия