Наши проекты:

Про знаменитості

Ріта Морено: біографія


Ріта Морено біографія, фото, розповіді - американська актриса, співачка і танцівниця, уродженка Пуерто-Ріко
День народження 11 грудня 1931

американська актриса, співачка і танцівниця, уродженка Пуерто-Ріко

Біографія

Розіта Долорес Альвер народилася 11 грудня 1931 в Хумакао в Пуерто-Ріко. У віці п'яти років вона разом з матір'ю переїхала до Нью-Йорка. У 13 років Рита вже дебютувала на Бродвеї, після чого залучила до себе увагу і голлівудських режисерів. Одними з перших фільмів, де Ріта зіграла перші невеликі ролі були «Улюбленець Нового Орлеана» (1950) і «Співаючі під дощем» (1952).

У 1961 році Рита зіграла роль Аніти в кіноверсії бродвейського мюзиклу «Вестсайдська історія ». Саме після цього фільму до Риті прийшла слава, що підтвердилося перемогою в номінації «Краща жіноча роль другого плану» на церемонія вручення премій «Оскар» і «Золотий глобус».

18 червня 1965 Рита вийшла заміж за Леонарда Гордона, який також є і її менеджером. Від нього вона народила дочку Фернанду Фішер.

Крім кіно Рита багато знімалася на телебаченні. У ній були ролі в таких серіалах як «Досьє детектива Рокфорд», роль в якому в 1978 році принесла їй «Еммі», «Човен кохання», «Поліція Майамі: Відділ моралі», «Золоті дівчатка» та багатьох інших.

Серед бродвейських постановок з її участю найбільш знаменитими є «Гантрі» і «Ріц», за участь в якому вона була удостоєна премії «Тоні». У 1985 році вона стала володаркою «Премії Сари Сіддонс» зо свою роботу в чиказьких театрах.

У червні 2004 року президент США Джордж Буш нагородив Риту Президентською медаллю Свободи. За свій внесок в кіноіндустрію вона удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави по Голлівуд-бульвар 7083. Останнім часом Рита Морена продовжує активну кар'єру в кіно, театрі та телебаченні.

Вибрана фільмографія

Нагороди

  • Тоні 1975 - «Краща актриса в п'єсі» («Ріц»)
  • Золотий глобус 1961 - «Краща актриса другого плану» («Вестсайдська історія»)
  • Оскар 1961 - «Краща актриса другого плану» («Вестсайдська історія»)
  • Еммі 1978 - «Краща запрошена актриса в драматичному серіалі» («Досьє детектива Рокфорд»)
  • Еммі 1977 - «Краща виконавиця у музичній програмі / вар'єте »(« Маппет-шоу »)

Комментарии

Сайт: Википедия