Наши проекты:

Про знаменитості

Сел Мінея: біографія


Сел Мінея біографія, фото, розповіді - більш відомий як Сел Мінея - американський актор театру і кіно, двічі номінувався на премію «Оскар», володар премії «Золотий глобус»

більш відомий як Сел Мінея - американський актор театру і кіно, двічі номінувався на премію «Оскар», володар премії «Золотий глобус»

Кар'єра

Сел Мінея народився в Нью-Йорку в родині вихідців із Сицилії. З раннього дитинства він почав вчитися танцям і акторській майстерності. Першу театральну роль Сел зіграв в 1951 році, коли він був задіяний в постановці «Татуйована троянда» за п'єсою Теннессі Вільямса. Крім того, він грав роль юного принца в мюзиклі «Король і я». У цей час він познайомився з Юлом Бріннер, який допоміг юному акторові вдосконалити свої професійні навички.

З 1952 року Сел почав періодично зніматися в кіно і на телебаченні. Проте перша по-справжньому серйозна роль йому дісталася лише в 1955 році, коли його запросили зіграти у фільмі «Бунтівник без причини», де також знімалися Джеймс Дін, Наталі Вуд і Денніс Хоппер. Герой Села - Джон Кроуфорд на прізвисько Платон, доведений до відчаю підліток, змушений через глузувань і негативного ставлення своїх однолітків піти на злочин. За цю роль Сел був номінований на «Оскар» як найкращий актор другого плану.

У 1956 році Сел зіграв юного мексиканця у фільмі «Гігант», однак майже всі його наступні ролі були варіаціями Джона Кроуфорда з «бунтівника без причини ».

У 1960 році Сел знявся з Полом Ньюманом у фільмі« Вихід »про становлення держави Ізраїль і отримав другу номінацію на« Оскар », а також премію« Золотий глобус »у номінації« Кращий актор другого плану ».

До того часу Сел був вже недостатньо юний, щоб грати важких підлітків, а нові ролі йому пропонували мало. Щоб якось виправити своє становище, в 1965 році Сел знявся в головній ролі у фільмі «Хто вбив плюшевого ведмедя» в ролі чоловіка з сексуальними відхиленнями, який загрожує сподобалася йому дівчини. Хоча критики були в захваті від фільму, у глядачів він успіху не мав і кар'єрі Села це ніяк не допомогло.

Свою останню значну роль в кіно Сел Мінея зіграв в 1971 році у фільмі «Втеча з планети мавп». Після цього він продовжував з'являтися на телебаченні і грати в театрі.

Вбивство

12 лютого 1976 Сел повертався додому після репетиції в театрі, коли на нього напав злочинець і наніс два ножових поранення. Одне з них вразило серце, що призвело до сильного внутрішньої кровотечі. У результаті отриманих ран Сел Мінея помер.

Вбивцю Села, рознощика піци Лайонела Рея Вільямса, засудили до 57 років тюремного ув'язнення за це вбивство і ще десять пограбувань. У 1990 році його достроково звільнили з в'язниці, проте незабаром знову дали термін за нові злочини.

Вибрана фільмографія

  • 1957 - Діно /Dino
  • 1965 - Хто вбив плюшевого ведмедя /Who Killed Teddy Bear
  • 1955 - Бунтівник без причини /Rebel Without a Cause
  • 1962 - Найдовший день /The Longest Day
  • 1965 - Найбільша із коли-небудь розказаних історій /The Greatest Story Ever Told
  • 1956 - Хтось там нагорі любить мене /Somebody Up There Likes Me
  • 1960 - Вихід /Exodus
  • 1964 - Шейеннская осінь /Cheyenne Autumn
  • 1956 - Гігант /Giant
  • 1971 - Втеча з планети мавп /Escape from the Planet of the Apes

Комментарии

Сайт: Википедия