Наши проекты:

Про знаменитості

Віктор Мережко: біографія


Віктор Мережко біографія, фото, розповіді - радянський, російський сценарист, режисер, драматург, актор
День народження 28 липня 1937

радянський, російський сценарист, режисер, драматург, актор

Біографія

Народився 28 липня 1937 року на хуторі Ольгінфельд Олександрівського району Ростовської області.

У 1964-1968 році навчався у ВДІКу (майстерня Олексія Спешнева, потім Іллі Вайсфельд). Вже на другому курсі ВДІКу за сценарієм Віктора зняли його перший короткометражний фільм «Зарічанській женихи».

За сценаріями Віктора Мережко зняті такі відомі картини як «Рідня», «Польоти уві сні і наяву», «Вас чекає громадянка Никанорова »,« Самотня жінка бажає познайомитися ». Віктор Мережко був сценаристом 46 фільмів і 12 мультфільмів. Він відомий як драматург, його п'єси «Пролетарська млин щастя», «Нічні забави», «Крик», «Я - жінка», «Жіночий стіл у мисливському залі» отримали широку популярність і йдуть у багатьох театрах.

У 1989-1994 роках Віктор Мережко вів популярну в СРСР програму «Кінопанорама». У 1994 ведучий програми «Моє кіно» телеканалу «ТВ-6 Москва»,

Починаючи з 1990-х, Мережко постійно знімається як актор, в основному в кримінальних серіалах. Глядачі відзначили його ролі у фільмі «Рекет» (1992) і серіалі «Кріт» (2002).

Секретар Спілки кінематографістів Росії та Москви, член Спілки письменників Росії, Заслужений діяч мистецтв РФ.

Голова правління Будинку кіно. Один із засновників кіноакадемії «НІКА» і її президент. Один з організаторів кінофестивалю країн СНД і Балтії «Кіношок». З 1995 художній керівник телекомпанії «Каскад». Художній керівник програми «Колесо історії» а також художній керівник компанії «Голдвідео».

У 1999 році разом з композитором Євгеном Бедненко здійснив проект "Співають зірки театру і кіно", до якого увійшли популярні актори Віра Васильєва, Олександр Збруєв, Олександр Михайлов, Наталія Варлей, Лариса Голубкіна, Михайло Євдокимов, Борис Хмельницький, Олексій Булдаков, Юрій Чернов і група Євгена Бедненко "Хорус". Підсумком проекту стали концерти і музичний диск, випущений в США і продубльований "Радіо МПС".

Проблематика

З перших же своїх робіт як сценариста, Віктор Мережко позначив свій інтерес до моральних проблем сучасного суспільства. У його роботах взаємини героїв і їх соціальний конфлікт обумовлюють фабулу фільмів. Так, у фільмі «Трясовина» (режисер Г. Чухрай) приватне життя героя і його моральний статус проходить перевірку війною і екстремальною ситуацією.

Сценарії Віктора Мережко відрізняються глибоким опрацьовуванням персонажів, взаємодією ліричних і ексцентричних елементів (фільми «Рідня», «Польоти уві сні і наяву») і засновані на кращих традиціях радянської прози.

Нагороди

1987 - Державна премія СРСР за сценарій до фільму «Польоти уві сні і наяву»

Фільмографія

Актор

  • 2001 Кріт -Сабур
  • 2010 Сонька. Продовження легенди -Червонний валет
  • 1972 Здрастуй і прощай -брат бухгалтер
  • 1987 Дев'яте травня
  • 1982 Польоти уві сні і наяву -епізод
  • 1986 Прости -Володимир Юрійович
  • 2001 Крила
  • 2002 Провінціали
  • 2002 Кріт-2 -Сабур
  • 1998 Три жінки і чоловік
  • 1993 Російський роман
  • 1989 Нечиста сила
  • 1990 Дикий пляж
  • 1969 Якщо є вітрила -Віктор
  • 2007 Сонька Золота Ручка -Червонний валет
  • 1992 Рекет -адвокат
  • 1989 Під небом блакитним ...

Режисер

  • 2008 Оголошено в розшук
  • 2007 Біла ніч, ніжна ніч
  • 2004 Новорічні чоловіки
  • 2006 Червона Кімната
  • 2007 Сонька Золота Ручка
  • 2010 Сонька. Продовження легенди
  • 2005 Самотність любові
  • 2008 розтиснення пальці

Сценарії до фільмів


Сценарії до мультфільмів

  • «Василиса Прекрасна» (1977)
  • «Пригоди пінгвіненяти Лоло (Фільм 1)» (1986)
  • «Стара, двері закрий!» (1982)
  • «Кіт муркотиків» (1981)
  • «Лисиця Патрікеевна» (1982)
  • « Вовчик - Сірий хвостяри »(1983)
  • « Пригоди пінгвіненяти Лоло (Фільм 2) »(1987)
  • « перфо і Фома »(1985)
  • « Премудрий Пічкур »(1979)
  • « Ведмідь - липова нога »(1984)
  • « Пригоди пінгвіненяти Лоло (Фільм 3) »(1987)
  • « Отчого кішку назвали кішкою »(1982)

Комментарии

Сайт: Википедия