Наши проекты:

Про знаменитості

Рамбам: биография


Тим самим, цей метод полягає в тому, щоб отримати знання Бога, описуючи те, що не є Богом, а хто не описуючи, яким Він. Багато погодилися з ним у тому, що ніякої предикат не в змозі виразити природу Бога, але багато хто не погоджувалися з тим, що ніяке слово не може бути застосоване до Бога в позитивному сенсі, адже можна стверджувати, що «Бог вічний» і т. п .

Маймонід в своєму богослов'ї намагається уникнути антропоморфізму при визначенні Всевишнього, тому що будь-який позитивний опис наділяє Його людськими якостями, тим самим умалівает Його.

Маймонід проти християнства

Через невтішних висловлювань на адресу християнства багато його книги були конфісковані ченцями-домініканцями і публічно спалені в Мордпіліасе в 1234 році. Вісьмома роками пізніше французькі ченці з них приклад і спалили всі знайдені книги Рамбама на площі в Парижі.

N

А потім виникла інша (різновид переслідувачів), нова секта (Християнство), яка з особливим завзяттям отруює нам життя обома способами відразу: і насильством, і мечем, і наклепами, помилковими доказами і тлумаченнями, твердженнями про наявність (неіснуючих) протиріч у нашій Торі. Ця секта намірилася вапна наш народ новим способом. Її голова (Ісус з Назарету) підступно замислив оголосити себе пророком і створити нову віру, крім Божественного вчення - Тори, і проголосив публічно, що обидва навчання - від Бога. Метою його було заронити сумнів в наші серця і посіяти в них сум'яття. Тора єдина, а його вчення - її протилежність. Твердження, що обидва навчання від єдиного Бога, спрямоване на підрив Тори. Витончений задум (Ісуса) цього вельми поганої людини відрізнявся незвичайним підступністю: спочатку спробувати вапна свого ворога так, щоб самому залишитися в живих, але якщо всі старання залишаться марними, зробити спробу погубити свого ворога ціною власної загибелі. Зловмисник цей був Йешу з Ноцрата - єврей. Хоча батько його був неєврей і тільки мати була єврейка, закон говорить, що народжений від неєврея (навіть раба) і дочки Ісраеля - єврей. Ім'я ж, яким його нарекли, потурав його безмірною нахабства. Він видавав себе за посланця Божого, який з'явився, щоб роз'яснити неясності в Торі, стверджуючи, що він Машиах, обіцяний нам всіма пророками. Його тлумачення Тори, у повній відповідності до його задуму, вело до скасування її та всіх її заповідей і допускало порушення всіх її застережень. Мудреці наші, благословенна їх пам'ять, розгадали його задум перш, ніж він досяг широкої популярності в народі, та зробили йому так, як він того заслуговував. Всевишній через пророка Даніеля сповістив нас заздалегідь, що людина, з нечестивців нашого народу і віровідступників, спробує принизити і спростувати Тору, видавши себе за пророка, і зайде так далеко, що проголосить себе Машиах, але Всевишній прирече його (задуми) на провал, - як це і сталося насправді. У Даніеля сказано: «І нечестиві із народу твого піднімуться, щоб здійснити передбачене, але зазнають поразки» (Даніель 11:14). Через довший час після його смерті виникла релігія, основоположником якої його вважають. Вона поширилася серед синів Ейсава, про звернення яких він сам і не думав. Релігії та вірі євреїв це не завдало ніякої шкоди. Ні в народу в цілому, ні в окремих його представників не виникло будь-яких сумнівів або коливань: його ущербність була їм зрозуміла - він був втрачений для нас і відкинутий нами ще до того, як з ним сталося те, що сталося.

N

Пророцтво

У «Путівнику розгублених» Маймонід розглядає питання про пророцтво. Віддаленій причиною пророцтва є Бог, а безпосередньою - активний Інтелект. Пророцтво сприймається на початку раціональної здатністю, а потім - здатністю уяви.