Наши проекты:

Про знаменитості

Сідні Люмет: біографія


Сідні Люмет біографія, фото, розповіді - американський кінорежисер, продюсер, сценарист, актор
День народження 25 червня 1924

американський кінорежисер, продюсер, сценарист, актор

Біографія

Народився 25 червня 1924 року в Філадельфії (штат Пенсільванія, США) у родині акторів єврейської сцени (батько - Барух Люмет, мати - Юджинія Вермус). Будучи підлітком, грав в Єврейському театрі і на Бродвеї. Дебютував як актор на радіо у віці 4 років, в театрі - в п'ять років. У 15 років вперше знявся в кіно («One Third of a Nation», 1924). Закінчив Колумбійський університет по класу драматичної літератури. Під час Другої світової війни служив ремонтником радарів в Індії і Бірмі (з 1942 по 1946). У 1946 році, повернувшись додому, створив акторську групу, не залежну від Бродвею, і став її режисером.

Дебютом Сідні Люмета в кіно як режисера став фільм «Дванадцять розгніваних чоловіків» (1957), який згодом був удостоєний номінацій премії Оскар за кращий фільм і режисуру. Після «Дванадцяти розгніваних чоловіків» Люмет екранізує театральні постановки, зокрема, «З породи втікачів» (за п'єсою Теннессі Вільямса «Орфей спускається в пекло»), «Чайка» (по А. П. Чехову), «Довга подорож дня в ніч »(за Юджину О'Нілл) та інші.

Згодом Люмет став режисером ще 53 фільмів (останній -« Getting Out », 2009), в шести виступив як сценарист, у чотирьох - як актор, ще в 11 зіграв самого себе, продюсував 10 фільмів і телевізійних серіалів.

Приватне життя

  • Перший шлюб - з актрисою Ритою Гем - закінчився розлученням.
  • У даний час не одружений.
  • Згодом був одружений на актрисі Глорії Вандербільт, від шлюбу з якою має двох дітей, і на Гейл Люмет Бакклі.

Фільмографія

Режисерські роботи

  • 2006 - Визнайте мене винним /Find Me Guilty
  • 2007 - Ігри диявола /Before the Devil Knows You're Dead
  • 1999 - Глорія /Gloria
  • 1997 - Ніч над Манхеттеном /Night Falls on Manhattan
  • 1992 - Незнайомка серед нас /A Stranger Among Us
  • 1993 - Винен поза підозрою /Guilty as Sin
  • 1997 - Інтенсивна терапія /Critical Care
  • 1990 - Питання та відповіді /Q & A
  • 1989 - Сімейний бізнес /Family Business
  • 1982 - Вердикт /Verdict, The
  • 1986 - На наступний ранок /Morning After, The
  • 1983 - Деніел /Daniel
  • 1986 - Влада /Power
  • 1981 - Принц міста /Prince of the City
  • 1984 - Гарбо розповідає /Garbo Talks
  • 1988 - Біг на місці /Running on Empty
  • 1980 - Скажи, що тобі потрібно /Just Tell Me What You Want
  • 1982 - Смертельна пастка /Deathtrap
  • 1976 - Телемережа /Network
  • 1978 - Віз /Wiz, The
  • 1973 - «Серпіко» /Serpico
  • 1977 - Еквус /Equus
  • 1974 - Люблячи Моллі /Lovin 'Molly
  • 1972 - Камінь спотикання /Offence, The
  • 1972 - Дитяча гра /Child's Play
  • 1971 - Плівки Андерсона /Anderson Tapes, The
  • 1975 - Собачий полудень /Dog Day Afternoon
  • 1974 - Вбивство в Східному експресі /Murder on the Orient Express
  • 1970 - З Монтгомері в Мемфіс /King: A Filmed Record ... Montgomery to Memphis
  • 1968 - Чайка /Sea Gull, The
  • 1960 - Расемон (ТБ) /Rashomon
  • 1966 - Смертельний роман /Deadly Affair, The
  • 1965 - Холм /Hill , The
  • 1968 - Прощай, Брейверман /Bye Bye Braverman
  • 1964 - Система безпеки /Fail-Safe
  • 1969 - Побачення /Appointment, The
  • 1964 - Лихвар /Pawnbroker, The
  • 1962 - Довгий день йде в ніч /Long Day's Journey Into Night
  • 1966 - Група /Group, The
  • 1961 - Вид з мосту /Vu du pont
  • 1959 - З породи втікачів /Fugitive Kind, The
  • 1959 - Така жінка /That Kind of Woman
  • 1957 - «Дванадцять розгніваних чоловіків» /12 Angry Men. Екранізація однойменної телевізійної п'єси. Фільм знятий за 19 днів.
  • 1956-1961 - Театр 90 (серіал) /Playhouse 90
  • 1958 - Вся королівська рать (ТБ) /All the King's Men
  • 1958 - Зачарована сценою /Stage Struck
  • 1957 - Містер Бродвей (ТБ) /Mr. Broadway

Сценарист

  • 1981 - «Принц міста»(«Prince of the City»)
  • 2006 - «Визнайте мене винним»(«Find Me Guilty»)
  • 1997 - «Ніч над Манхеттеном»(«Night Falls on Manhattan» )
  • 1990 - «Питання та відповіді»(«Q & A»)

Акторські роботи

  • 2004 - «Манчжурський кандидат»(«The Manchurian Candidate»)

Бібліографія

Написав книгу «Знімаючи фільми ».

Нагороди

  • 2005 - Почесний Оскар
  • 1981 - Приз Пасінетті за кращий фільм Венеціанського кінофестивалю
  • 1977 - «Золотий глобус»

Комментарии

Сайт: Википедия