Наши проекты:

Про знаменитості

Лебедєв Олексій Олексійович: біографія


Лебедєв Олексій Олексійович біографія, фото, розповіді - радянський оператор і режисер документального кіно
День народження 25 березня 1905

радянський оператор і режисер документального кіно

Біографія

А. О. Лебедєв народився 12 (25) березня 1905 року. У кіно з 1925 року. У 1929 році закінчив операторський факультет ГТК. У роки перших п'ятирічок керував виїзними кіноредакціямі на найбільших радянських новобудовах. У роки Великої Вітчизняної війни - фронтовий оператор і керівник фронтових кіногруп, в тому числі групи ВВС. Був організаторм групи підводних зйомок на ЦСДФ. Велике місце у творчості майстра займала прикордонна тематика.

А. О. Лебедєв помер в 1988 році. Похований у Москві на Даниловському кладовищі.

Фільмографія

Операторські роботи

  • 1942 - Розгром німецьких військ під Москвою; День війни
  • 1941 - Весна Литви
  • 1939 - Кіров
  • 1945 - Будапешт; Звільнена Чехословаччина; Угорщина; Берлінська конференція; Парад Перемоги

Режисерські роботи

  • 1960 - Розповіді моря
  • 1964 - Літописці нашого часу
  • 1961 - Виставка в Каїрі; Так починається ранок
  • 1959 - На дні блакитний бухти
  • 1968 - Півстоліття в дозорі
  • 1963 - На дні океану; На краю землі; Суд іде
  • 1965 - Підводні старти

Нагороди та премії

  • Сталінська премія першого ступеня (1942) - за фільм «Розгром німецьких військ під Москвою» (1942)
  • орден Вітчизняної війни I ступеня (9185)
  • Сталінська премія другого ступеня (1946) - за фільм «Звільнена Чехословаччина» (1945)
  • заслужений діяч мистецтв РРФСР
  • орден Трудового Червоного Прапора
  • орден Червоної Зірки

Комментарии

Сайт: Википедия