Наши проекты:

Про знаменитості

Нара Лофегу Леан: біографія


Нара Лофегу Леан біографія, фото, розповіді - відома бразильська співачка, «муза Боса-нови»
19 січня 1942 - 07 червня 1989

відома бразильська співачка, «муза Боса-нови»

Біографія

Коли Наре був всього один рік, вона разом з батьками - Жайрем і Алтіно Леан і сестрою Данузой переїхала в Ріо-де-Жанейро. У підлітковому віці вона вчилася грі на гітарі у Солона Айали і Патрісіо Тейшейра, а потім у Роберту Менескала і Карлуша Ліри. У 50-х роках вона почала працювати журналістом у газеті.

Багато критиків вважають, що саме на вечорах у квартирі її сім'ї на проспекті Атлантика, де бували Жуан Жілберту, Сержіу Мендес, Карлуш Ліра, Луїз Еса, Роналду Босколо, і зародилося музична течія Боса-нова. З Роналду Босколо Нару зв'язало не тільки захоплення музикою, але і романтичні відносини. Причиною розриву стало захоплення Роналду іншої відомої співачкою - Маізой.

Першим професійним кроком на терені виконавиці стала участь у 1963 р. у постановці музичної п'єси її друзів Вінісіуша де Мораїш і Карлуша Ліри «Бідна багата дівчинка».

Вже у своєму першому записаному в 1964 р. диску «Nara» вона проявила своє прагнення піти від Боса-нови до протестної репертуару, включивши до його складу композиції «самбістів з пагорба» Зе Кеті і Картоли. Другий альбом «Opini?o de Nara» став «саундтреком» популярного шоу-вистави Августу Боаль і Джанфранческо Гварніері «Думка», поставленого в складний час військової диктатури і зачіпає гострі соціальні питання. Нара виконала всі головні пісні цього спектаклю. За вибором Нари, її дублером у цьому спектаклі стала до того моменту невідома співачка з Баїі - Марія Бетані, сестра не менш відомого музиканта Каетану Велозу.

Нара Леан встигає взяти участь в русі Тропікалія. Пісня «A Banda», виконана нею разом з її автором - починаючим композитором шикуємо Буарке стала для останнього «зоряним часом».

У 1969 році Нара виходить заміж за кінорежисера Кака (Карлуша) Діегіша і рятуючись від важких часів в Бразилії на три роки їде до Європи. У 1971 році в Парижі вона записує альбом з двох дисків «Dez Anos Depois» («десять років потому») - своєрідну ретроспективу пісень Боса-нови, що включив майже всі класичні композиції музичної течії в новій обробці. У цьому ж році вона повертається до Бразилії. У 1972 р. разом з шикуємо Буарке і Марією Бетані знімається у фільмі свого чоловіка «Коли приходить карнавал».

У 70-х роках Нара робить спробу стати професійним психологом, навчаючись на психологічному факультеті університету Ріо-де-Жанейро. Від шлюбу з Кака Діегесом народилися двоє дітей - Ізабел і Франсиску. Нара Леан померла 7 червня 1989 через виявленої у неї в 1979 році неоперабельною пухлини головного мозку. Нара Леан не володіла багатими вокальними даними, але в неї була своя чуттєва манера виконання. За свої 47 років встигла зайняти важливе місце в музичній історії Бразилії.

Чоловік її сестри, журналістки Данузи Леан (нар. 1933) - відомий бразильський журналіст Самуель Вайнер.

Дискографія

  • 1982 - Nasci Para Bailar
  • 1967 - Nara
  • 1987 - Meus Sonhos Dourados
  • 1977 - Meus Amigos S?o Um Barato
  • 1964 - Nara
  • 1965 - O Canto Livre de Nara
  • 1984 - Abra?os E Beijinhos e Carinhos Sem Ter Fim ... Nara
  • 1964 - Opini?o de Nara
  • 1986 - Garota de Ipanema
  • 1965 - Cinco na Bossa
  • 1980 - Com A??car, Com Afeto
  • 1969 - Coisas do Mundo
  • 1968 - Nara Le?o
  • 1974 - Meu Primeiro Amor
  • 1967 - Vento de Maio
  • 1971 - Dez Anos Depois
  • 1985 - Nara e Menescal - Um Cantinho, Um Viol?o
  • 1989 - My Foolish Heart
  • 1966 - Manh? de Liberdade
  • 1983 - Meu Samba Encabulado
  • 1981 - Romance Popular
  • 1966 - Nara Pede Passagem
  • 1966 - Liberdade, Liberdade
  • 1979 - Nara Canta en Castellano
  • 1965 - Show Opini?o
  • 1978 - Debaixo Dos Carac?is Dos Seus Cabelos

Комментарии

Сайт: Википедия