Наши проекты:

Про знаменитості

Посилання на-Хьаж Кішіев: биография


Не прагніть до земних почестей. Земні почесті - ілюзії. Радійте і пишаєтеся тим, що ви рівні серед рівних. Якщо виявите, що більше знаєте або більше маєте - поспішайте віддати, бо те, що ви не віддали - пропало. А те, що ви віддали, стане свідком у Судний день.

Пам'ятайте завжди, всюди, де б не були і що б не робили, про Аллаха. Робіть усе в ім'я Аллаха і заради Аллаха. У цьому головне призначення людини. Сміливо і вперто йдіть дорогою тариката, і вона неодмінно приведе вас до хакігату - усвідомленого злиттю зі Всевишнім. Бо все, що не Всевишній Аллах - сон, міраж, мить, що зазнає людини.

Не зліться. Не тримайте зла в термін від молитви до молитви. Вибачте кривдника, і йому стане соромно. Якщо навіть не стане, то Всевишній оцінить ваше терпіння і очистить вас від гріхів. Будь-яка незаслужена образа, нанесена вам, будь-яка наклеп чи інша несправедливість звеличує вас, якщо будете переносити це терпляче, в ім'я Всевишнього Аллаха. Ніщо, вчинене в ім'я Аллаха, не зникає безслідно. Все це - добрі плоди, які зміцнюють силу людини, що йде по тарікату.

Наші звичаї і вдачі виникали й удосконалювалися тисячоліттями. Тому вони виявилися настільки близькими ісламу. Ми повинні їх свято берегти і не дозволяти опошляти нікому. Ставлення до жінки, як до святої, шанування старших, повага в сім'ї, особливе ставлення до гостя, колективна взаємодопомога та громадські роботи, єдність в горі і в свята, вміння бути милосердними та поступливими - всі ці якості об'єднують нас і бережуть нашу честь. З тими, хто спробує зазіхнути на це, потрібно воювати до останнього чеченця.

Не сперечайтеся з владою, не намагайтеся заміняти її собою. Будь-яка влада від Всевишнього. Аллаху видніше, яку владу, де і з якою метою встановлювати. У влади перед Всевишнім окремий звіт. Не спокушайтеся здається престижністю влади. Ваш тарікат незрівнянно вище, бо земна влада покликана вирішувати земні справи. А земне життя, як солона вода: що більше п'єш її, тим спрага посилюється.

Шматок золота і кому землі мають однакову ціну. Не можна шкодувати про земні втрати, нерозумно радіти уявним земним набуття. Єдине багатство, яким треба дорожити, - це душі людей, які обрали вірну, бажану Всевишньому Аллаху, дорогу.

Носіть чалму не заради слави і видимості, а як знак любові до Всевишнього і ісламу. Не поспішайте обв'язати чалмою голову. Обв'яжіть нею спершу свої серця. Свята людина соромиться своєї святості. Нікчемні напинають на себе одяг, відпускають довгі бороди, намагаючись стати тими, ким вони не є. Це лицеміри, названі в Корані найбільшими грішниками.

Брехня потворна. Потворні хто слухає брехня. Не можна схвалювати не тільки брехня, але і будь-які сумнівні справи, якщо немає впевненості, що вони бажані Всевишньому. В душі мусульманина - мюрида, що йде по тарікату, повинен горіти світло правди і справедливості, милості і співчуття, стійкості і відваги від усвідомлення власної значущості, від величі шляху, по якому він слід.

Любіть тварин, які поряд з нами і навколо нас, гарячою любов'ю. Піклуйтеся про них правильно і своєчасно. Адже у корови, вівці, коні, собаки або кішки немає мови, щоб сказати про свої потреби. Ми самі повинні про них знати і пам'ятати. Не поспішайте стати на намаз, залишивши не напоєну або не нагодовані худобу. Наші душі повинні бути абсолютно чистими і спокійними, коли ми в намазі постаємо перед Всевишнім Творцем.

Всі рослини теж живі і теж мають душу. Треба ховати сокиру, коли входиш в ліс, і рубати тільки те дерево або жердину, за якими прийшов. Треба дбайливо ставитися до кожного дерева, до кожного кущику, до кожної травинці. Треба любити їх і ставитися до них, як до давніх друзів. Страшний гріх - рубати плодове дерево, дерево біля річки, дерево біля дороги, що дає подорожньому тінь у спекотний день. Мюридам треба садити всюди дерева, доглядати за ними, поки вони не виростуть.

Вода - найсвятіше з усього, що створено Всевишнім, бо вода, сказано в Корані, не перестає прославляти Всевишнього Творця навіть тоді, коли все живе і неживе перестає це робити. Страшний гріх - бруднити воду. У джерельною і річковій воді не можна прати, мити брудні речі; не можна купатися, змиваючи з себе бруд. Для цього потрібно набирати воду і йти подалі від джерела або річки. Не можна кидати у воду сміття, не можна без потреби змінювати русло річок, вбиваючи все живе в осушіть руслі. "

Сайт: Википедия