Наши проекты:

Про знаменитості

Лев Кулешов: біографія


Лев Кулешов біографія, фото, розповіді - радянський кінорежисер, теоретик кіно
13 січня 1899 - 29 березня 1970

радянський кінорежисер, теоретик кіно

Біографія

Лев Кулешов народився в Тамбові 1 (13) січня 1899.

Лев Володимирович був одним з піонерів радянського і світового кіномистецтва, відіграв велику роль у дослідженні специфіки кіномистецтва, в розвитку кіно мови, монтажу, технології зйомок. У кіно він почав працювати як художник з 1916 року.

Керував документальними зйомками на фронтах Громадянської війни 1918-20. Поставив агітфільм «На червоному фронті» (1920). У 1919 організував навчальну майстерню в Госкіношколе. Серед його учнів - В. І. Пудовкін, Б. В. Барнет, В. М. Георгієв, С. П. Комаров, А. С. Хохлова, (що стала його дружиною).

До числа найбільш значних фільмів Кулешова відносяться: «Незвичайні пригоди містера Веста в країні більшовиків» (1924), «За законом» (1926, за оповіданням Дж. Лондона «Несподіване»), «Великий утішник» (1933, за мотивами біографії О. Генрі). Для фільмів Кулешова характерна напруженість сюжету, гостро окреслений малюнок ролей, висока образотворча культура.

З 1944 року Лев Кулешов займався головним чином педагогічною роботою у ВДІКу (професор з 1939, керівник режисерської майстерні).

Кулешов - автор досліджень з теорії та практиці кіномистецтва, в тому числі знаменитої книги-підручника «Основи кінорежисури» (1941), перекладеної на багато мов світу. Останні роки життя Лев Кулешов та Олександра Хохлова провели разом у невеликій квартирі в будинку на Ленінському проспекті Москви.

Помер Лев Кулешов в Москві 29 березня 1970 року.

Вчені ступені, визнання і нагороди

Фільмографія

Режисерські роботи

  • 1936 - Дохунда
  • 1926 - За законом
  • 1920 - На червоному фронті
  • 1928 - Весела канарка
  • 1940 - Сибіряки
  • 1917 - Сутінки (спільно з А. Громовим)
  • 1943 - Ми з Уралу
  • 1934 - Крадіжка зору
  • 1942 - Клятва Тимура
  • 1929 - Два-Бульді-два
  • 1942 - Вчителька Карташова, (х / ф, у складі бойового кінозбірок «Юні партизани»)
  • 1933 - Великий утішник
  • 1927 - Ваша знайома
  • 1918 - Проект інженера Прайт
  • 1932 - Горизонт
  • 1924 - Незвичайні пригоди містера Веста в країні більшовиків
  • 1919 - Пісня любові недоспівана
  • 1925 - Промінь смерті

Акторські роботи

  • 1917 - За щастям -Енріко
  • 1917 - Чорна любов
  • 1925 - Промінь смерті
  • 1920 - На червоному фронті

Сценарії

  • 1932 - Горизонт
  • 1918 - Проект інженера Прайт
  • 1933 - Великий утішник
  • 1920 - На червоному фронті
  • 1930 - Саша

Комментарии

Сайт: Википедия