Наши проекты:

Про знаменитості

Павло Клушанцев: біографія


Павло Клушанцев біографія, фото, розповіді - радянський режисер, письменник
25 лютого 1910 - 27 квітня 1999

радянський режисер, письменник

Біографія

У дитинстві мріяв стати письменником, проте був змушений, живучи в комунальній квартирі з матір'ю, заробляти на життя виготовленням і продажем шахів. Для цього самостійно побудував токарний верстат. До моменту закінчення школи відмовився від ідеї стати письменником і спробував поступити до Технологічного інституту, але не пройшов за конкурсом, і вступив до Ленінградського кінотехнікум. Закінчивши в 1930 році операторський факультет Ленінградського кінотехнікуму, Павло Клушанцев був розподілений на кіностудію «Белгоскіно», де пропрацював чотири роки в якості оператора. Згодом перейшов на «Ленфільм», де в 1935 році дебютував в амплуа режисера-постановника (фільм «Сім бар'єрів») і заснував в 1937 році цех комбінованих зйомок. Винайшов ряд новаторських прийомів зйомки (зокрема, одержав широке поширення люмінесцентний метод комбінованої зйомки) і технічних пристосувань для комбінованих і трюкових зйомок.

Під час Великої Вітчизняної війни працював оператором і режисером на студії «Сібтехфільм», що випускала військово -навчальні фільми. Після війни продовжив творчу діяльність на Ленінградській кіностудії науково-популярних фільмів. У фільмі «Всесвіт» (1951) вперше з'являються науково-фантастичні мотиви. Кінематографічні прийоми, використані у фільмі «Дорога до зірок» (1958), згодом були запозичені низкою інших режисерів, включаючи Стенлі Кубріка і Джорджа Лукаса.

У 1962 році побачив світ художній фільм Павла Клушанцева «Планета бур», в основу якого була покладена однойменна повість Олександра Казанцева. Невизнаний радянською критикою, цей фільм був гідно оцінений світовим глядачем: права на його прокат придбали 28 країн світу, а в США вийшли дві перемонтована версії цієї стрічки - «Подорож на доісторичну планету» (1965) і «Подорож на планету доісторичних жінок» ( 1968), в яких до оригінального матеріалу Клушанцева були додані зйомки за участю американських акторів (у другому з цих фільмів також використовувалися фрагменти іншої радянської науково-фантастичної картини «Небо кличе »).

Після «Планети бур» Павло Клушанцев більше ніколи не звертався до художнього кіно, продовжуючи працювати в науково-популярному жанрі аж до відходу на спокій на початку 80-х. Всього за роки своєї творчої діяльності Павло Клушанцев зняв більше ста науково-популярних фільмів і сюжетів. Також він є автором ряду науково-популярних книжок для дітей.

Цікаві факти

  • Під час свого візиту до Москви в роки перебудови Джордж Лукас просив російських чиновників організувати йому зустріч з Павлом Клушанцевим. Однак виявилося, що чиновники навіть не знають хто це такий. На питання про те, хто такий Павло Клушанцев, Лукас відповів: «Клушанцев - хрещений батько" Зоряних воєн "». Зустріч двох режисерів так і не відбулася.
  • У квітні 1992 року відомий постановник спецефектів Роберт Скотак розшукав Павла Клушанцева в Санкт-Петербурзі. Бажаючи зберегти хоча б крихту своїх знань, Клушанцев безоплатно передав Скотаку описи, фотографії та креслення десятків кінотрюк - близько ста своїх оригінальних винаходів. Деякі з них Скотак використовував, наприклад, у зйомках фільму «Титанік», який у 1997 році був удостоєний премії «Оскар» за кращі спецефекти.

Фільмографія

  • «Таємниця речовини»(1956)
  • «Сім бар'єрів»(1935)
  • «Планета бур»(1962)
  • «Метеорити»(1947)
  • «Марс»(1968)
  • «Подорож на планету доісторичних жінок»(США, 1968, перемонтована версія фільму «Планета бур»)
  • «Подорож на доісторичну планету»(США, 1965, перемонтована версія фільму «Планета бур»)
  • «Безстрашний»(1937)
  • «Місяць»(1965)
  • «Всесвіт»(1951, спільно з Н. Лещенко)
  • «Бачу Землю!»( 1970)
  • «Полярне сяйво»(1946)
  • «Дорога до зірок»(1957)

Бібліографія

  • «Будинок на орбіті»(1975)
  • «Про що розповів телескоп»(1962, перевидана в 1972 і 1980 році)
  • «Відгукніться, марсіани!»(1968, перевидана в 1976 році)
  • «Самотні ми у Всесвіті?»(1981)
  • «Станція Місяць»(1965, перевидана в 1974 році)
  • «До інших планет!»(1959, перевидана в 1962 році)

Більшість книг Павла Клушанцева проілюстровано Леніградського художниками Є. В. Войшвилло і Ю. М. Кисельовим. Також з ним співпрацювали: Юрій Смольников, Борис Калаушін, Борис Стародубцев, Давид Плаксін.

Фільми про П. В. Клушанцеве

  • Зоряний мрійник (Star Dreamer) (2002) - документальний фільм про життя і творчість П. В. Клушанцева. Сценарій і режисура Соня Вестерхольт і Мадс Боструп.
  • Великі комбінатори (2009) - документальний фільм про радянських акторів майстрів комбінованих зйомок, про П. В. Клушанцеве. Режисер Є. Аккуратова, автор сценарію Р. Каратєєв.
  • Павло Клушанцев - До зірок! (2000) - документальний фільм про життя і творчість П. В. Клушанцева. Виробництво студії Леннаучфільм 2000 Режисер фільму А. ткали, автор сценарію В. Суслов, консультант фільму Ж. Клушанцева.

Комментарии

Сайт: Википедия