Наши проекты:

Про знаменитості

Капітоліна Іванівна Іллєнко: біографія


Капітоліна Іванівна Іллєнко біографія, фото, розповіді - радянська актриса
02 листопада 1904 - 21 листопада 1992

радянська актриса

Біографія

Народилася 2 листопада 1904 в Ярославлі в дворянській сім'ї, батько був військовим лікарем. Незабаром сім'я переїхала під Кострому (села Іванівське, потім Петрилові), де батько служив земським лікарем. Навчалася в дворянському пансіоні в Костромі. Після 1917 року сім'я переїхала під Муром в роз'їзд Навашино, батько влаштувався в лікарні на суднобудівної верфі, Капітоліна там же працювала санітаркою.

Займалася в приватній театральній студії Є. І. Кірово. Грала в Ярославському театрі імені Волкова. Закінчила Московський державний театральний технікум ім. А. Луначарського (1927), вступивши відразу на другий курс. Під час навчання підробляла прибиральницею, а потім стенографісткою.

Після закінчення влаштувалася в театр при Управлінні видовищними московськими підприємствами (УМЗП) (1927-1929), потім у IV студію МХАТ, яку незабаром перетворили в Реалістичний театр (1929 -1937). Потім були Театр Транспорту та Театр Революції (1937-1939), театри Чити, Алдану, Якутська, Інти, Рибінська і, нарешті, «Сучасник» (1961-1977, 1990-1992).

У літньому віці знімалася у фільмах у ролях бабусь.

Вийшла заміж в кінці 1920-х за актора Петра Петровича Мартинова-Ільєнко, він був старший за неї на 24 роки. Народився син Борис - майбутній актор. У 1941 році народилася дочка Любов від зниклого безвісти на фронті актора Георгія Баришнікова - також майбутня актриса.

Померла 21 листопада 1992 в Москві.

Фільмографія

  • 1991 - Люми -Естер
  • 1980 - У матросів немає питань
  • 1987 - Раз на раз не доводиться -бабуся на кладовищі
  • 1970 - Дядя Ваня
  • 1991 - Знаменитості на Тюдор-стріт (короткометражний) -Патриція Бодл
  • 1986 - Русь споконвічна -Арсиної
  • 1976 - 12 стільців -сусідка Ізнуренкова
  • 1984 - І життя, і сльози, і любов ... -Птіцин
  • 1988 - Приморський бульвар -швачка
  • 1986 - Привід -свідок на суді
  • 1991 - Сімнадцять лівих чобіт
  • 1989 - Сходи
  • 1975 - Афоня -учасниця зборів в ЖЕКу
  • 1987 - Апеляція
  • 1986 - Де ваш син?
  • 1985 - Увага! Всім постам ... -порушниця правил переходу
  • 1984 - Невідомий солдат -Софія Павлівна Смирнова
  • 1988 - Вам що, наша влада не подобається?! -Урожайкіна
  • 1986 - На златом ганку сиділи ...
  • 1991 - Плащаниця Олександра Невського
  • 1986 - Дядя Ваня. Сцени з сільського життя (телеспектакль)
  • 1978 - Баламут -баба Настя
  • 1989 - Вхід в лабіринт -сусідка Лижина
  • 1990 - Чорна магія, або Побачення з дияволом -Кассандра
  • 1987 - Забута мелодія для флейти -сусідка Капітоліна Іванівна
  • 1982 - Колискова для брата -Зоя Олексіївна
  • 1983 - Гонки по вертикалі -Єлизавета фон Дітц
  • 1990 - Остання осінь
  • 1992 - Офіціант з золотим підносом
  • 1976 - Неповнолітні
  • 1955 - Княжна Мері -дама

Джерела

  • Катя Тур. Біографія на сайті «Актори радянського і російського кіно»

Комментарии

Сайт: Википедия