Наши проекты:

Про знаменитості

Соломон Михайлович Гольбріх: біографія


Соломон Михайлович Гольбріх біографія, фото, розповіді - радянський кінооператор

радянський кінооператор

Біографія

Соломон Гольбріх народився в Твері. Працював у Харкові асистентом кінооператора на Українській студії хронікально-документальних фільмів. У 1937-39 рр.. служив у РСЧА, брав участь у бойових діях проти японської армії в Монголії (1939).

З 1940 року працював кінооператором на студії хронікально-документальних фільмів у Києві. Під час Великої Вітчизняної війни перебував у розпорядженні Головного політуправління Радянської Армії в якості фронтового кінооператора на Південно-Західному, Сталінградському, Донському, Центральному, Степовому та 2-му Українському фронтах.

Автор кінохроніки з відомими діячами СРСР - Жуковим , Рокоссовським, Малиновським, Чуйковим, Хрущовим, кінострічки хроніки Корсунь-Шевченківської операції і героїчної оборони Сталінграду (що увійшла в док. фільм «Сталінград »).

n
n

Військовий кінооператор Гольбріх С. М. за двадцять місяців перебування на фронті зняв понад десять тисяч метрів плівки, яка б показала бойові дії нашого фронту. Проводив зйомки в танкових військах, піхоті і інших родах військ. Особливо відзначився т. Гольбріх на зйомках матеріалу під час Сталінградської битви.

n
n

Нагороджений орденом Вітчизняної війни (двічі), медалями За оборону Сталінграда, За взяття Берліна та іншими .

Після війни, з 1945 по 1988 рік, працював кінооператором і кінорежисером в Києві, на Українській студії хронікально-док. фільмів (Укркінохроніки). За кінолітопис Великої Вітчизняної війни і великий внесок у розвиток документальної кінематографії йому присвоєно звання Заслужений діяч мистецтв України.

Вибрана фільмографія

  • 1979 - Курорт ЖЕЛ зноводск
  • 1947 - Дніпрогес
  • 1977 - Великий театр СРСР
  • 1972 - Зліт піонерів
  • 1953 - Художники Україна
  • 1952 - Спартакіада ??суворовців
  • 1943 - Сталінград
  • 1948 - Шлях книги
  • 1973 - Зірниця-зірниця
  • 1968 - Корсунь-Шевченківська битва
  • 1944 - Перемога на Правобережній Україні
  • 1979 - Секретар райкому
  • 1947 - Хліб
  • 1943 - Битва за нашу Радянську Україну
  • 1946 - Макеевци
  • 1960 - Україна, 1960
  • 1974 - Квіти для всіх
  • 1951 - Чемпіонат СРСР з боксу
  • 1968 - Микита Ізотов
  • 1967 - Диспетчери неба
  • 1957 - Ким бути
  • 1976 - Оборона Севастополя
  • 1963 - Вам, двадцятирічні
  • 1959 - З кіноапаратом по Києву
  • 1976 - Вічний вогонь Краснодона
  • 1946 - Донбас
  • 1965 - По дорозі в Токіо
  • 1963 - Великий футбол
  • 1966 - Київ-66
  • 1955 - В одному колгоспі

Комментарии

Сайт: Википедия