Наши проекты:

Про знаменитості

Геронтій: биография


Видатний проповідник, кожного недільного і святкового дня говорив проповіді в Покровському кафедральному соборі на Рогожском кладовищі. Мемуарист, його спогади є цінним джерелом з історії старообрядництва XIX-XX століть; окрема глава мемуарів присвячена його перебування в ув'язненні в 1932-1942.

Духовний заповіт

Широку популярність серед старообрядців отримало Духовне заповіт єпископа Геронтія, складене 20 жовтня 1950. У ньому єпископ, коротко згадуючи про своє майно (яке полягало в бібліотеці, заповіданої їм Покровського кафедрального собору з тим, щоб книги «були представлені для читання всім християнам за їх бажанням і видавалися за записом в особливу книгу, щоб не загубили»), основне увагу приділяє духовним повчанням. Серед них такі:

N

Намагайтеся, щоб в дітях ваших не було злоби, брехні, наклепів, лихослів'я, пияцтва і татьби, заздрості і помсти і інших тому подібних гріхів. Та не зайде сонце у гніві вашому. Завжди прощайте один одного, а особливо на ніч потрібно завжди прощатися. Не забувайте святкових і недільних днів, коли неодмінно треба приходити на загальну церковну службу - Всеношну і Літургію. У церкві Божої стійте зі страхом і з благоговінням, без розмов, як на небі. До закінчення служби не йдіть з святого храму. На подаяння у святий храм і бідним не скупіться. А вдома щодня моліться вранці, і на сон, і вдень, а також перед їжею і після їжі, як зазначено у святих книгах ... Моліться без поспішності, з благоговінням, а тим більше дбайте ревно, не поспішаючи, здійснювати хресне знамення і поклони. Хресне знамення здійснюйте двоперстне, як встановлено Христовою Церквою, з молитвами, і щоб серце ваше та розум були об'єднані думкою молитов і побожним почуттям до Бога, Його святим угодникам. Бо молитва є свята бесіда з Богом і Його святими. Молитва є приношення розуму і серця до Бога.

n

Кончина і канонізація

Помер у Москві, був похований на Рогожском кладовищі. У липні 2007 єпископ Геронтій на з'їзді Санкт-Петербурзької та Тверської єпархії був зарахований до лику місцевошанованих святих.

Праці

  • Спогади
  • Духовний заповіт
Сайт: Википедия