Наши проекты:

Про знаменитості

Вольф Бірман: біографія


Вольф Бірман біографія, фото, розповіді - німецький бард, в 1970-х був одним з найвідоміших дисидентів в НДР

німецький бард, в 1970-х був одним з найвідоміших дисидентів в НДР

Біографія

Вольф Бірман народився в сім'ї портового робітника-комуніста єврейського походження. У 1943 році батько майбутнього барда загинув у концентраційному таборі Освенцим.

Після Другої світової війни Вольф закінчив гімназію Генріха Герца в Гамбурзі. Ще до закінчення, в 1950 році, він вступив в піонерську організацію. У 1953 році Бірман з ідеологічних міркувань змінив громадянство, переїхавши з ФРН в ГДР за сприяння комуністичної функціонеркі Марго Хоннекер, подружжя Еріха Хоннекера.

На початку 1960-х років Бірман вивчав філософію і математику в Берлінському університеті імені Гумбольдта. Тоді ж почав складати вірші. У 1961 році заснував восточноберлінскій «Робітник і студентський театр». Поставлена ??там п'єса про проблему Берлінської стіни була заборонена. У цей час відносини поета з владою НДР різко погіршуються.

У 1976 році політбюро СЄПН приймає рішення про позбавлення Бірмана громадянства НДР. У листопаді бард їде на гастролі у ФРН, і зворотний в'їзд в НДР йому забороняють. Фактична висилка Бірмана спровокувала від'їзд з НДР цілого ряду діячів культури, включаючи співачку Ніну Хаген, яка припадала йому пасербицею і подала прохання на виїзд з країни, і популярного кіноактора Манфреда Круга. Залишившись на Заході, Бірман продовжує складати і виконувати пісні.

У 1990-х роках Бірман приїжджав до Росії і неодноразово виступав з концертами.

Дискографія

  • Im Hamburger Federbett, 1983
  • Seelengeld, 1986 (Doppel-CD)
  • VEBiermann, 1988
  • Der Friedensclown, 1977
  • H?nschen - klein ging allein ..., 2005
  • aah - ja!, 1974
  • Die Welt ist sch?n ... *, 1985
  • Liebeslieder, 1975
  • Eins in die Fresse, mein Herzblatt, 1980 (Live-Doppel-CD)
  • Gut Kirschenessen * DDR - ca ira!, 1989
  • Wir m?ssen vor Hoffnung verr?ckt sein, 1982
  • Warte nicht auf be?re Zeiten, 1973
  • Wolf Biermann zu Gast bei Wolfgang Neuss, 1965
  • Trotz alledem! ', 1978
  • Gro?er Gesang vom ausgerotteten j?dischen Volk, Lesung von Yitzak Katzenelson2004 (Live-Doppel-CD)
  • Das geht sein 'sozialistischen Gang, 1977 (Doppel-CD mit Livekonzert vom 13. November 1976)
  • Das ist die feinste Liebeskunst - Shakespeare-Sonette, 2005
  • Es gibt ein Leben vor dem Tod, 1976
  • Paradies uff Erden - Ein Berliner Bilderbogen, 1999
  • Nur wer sich ?ndert, 1991
  • S?sses Leben - Saures Leben, 1996
  • H?lfte des Lebens, 1979
  • Brecht, Deine Nachgeborenen, 1999 (Live-Doppel-CD)
  • Chausseestra?e 131, 1968

Комментарии

Сайт: Википедия