Наши проекты:

Про знаменитості

Фрідріх Вільгельм Йозеф фон Шеллінг: биография


Четвертий період

Питання про виникнення кінцевого з надр нескінченного відноситься вже до філософії релігії. Питання полягає в тому, як розуміти відношення нижчої, тобто матеріальної природи до Бога. Матеріальне може бути протиставлене Богу як цілком самостійне початок або виводитися з сутності Бога за посередництвом поняття еманації, як у неплатників. Шеллінг заперечує обидва ці способи.

Перше, дуалістичне, розуміння суперечить монізму його філософії, поняття ж еманації суперечить його абсолютному. В абсолютному можуть бути тільки абсолютні ж сутності, але не кінцеві речі. Між ними не може бути також ніяких постійних перехідних ступенів, як це передбачається поняттям еманації.

Залишається третє рішення, яке й приймає Шеллінг: чуттєвий світ кінцевих речей відбувається внаслідок відокремлення його від Божества. Це відпадання не представляє поступового переходу, як в еманації, але різкий стрибок. Бо тільки абсолютна володіє істинним буттям, то відокремився від нього матеріальний світ не є істинно сущий. Саме відпадання має своє обгрунтування у природі абсолютного, яке представляє єдність подвійності. Абсолютна має в собі самому свою абсолютну протилежність (Gegenbild), в ньому відбувається вічне самоудвоение. Ця вторинна природа абсолютного, що володіє свободою, і є джерело відпадання.

Відпадання є дочасний світовим актом; воно ж становить принцип гріха і індивідуалізації. Відпадання є причина кінцевого світу, метою якого є повернення до Бога. Єдність світу і Бога повинно бути відновлено. До цього єдності веде і в ньому завершується одкровення Бога. Вся історія, взята в цілому, тобто це розвивається одкровення. Лише в новому поєднанні з Богом починається вічне блаженне життя або царство духів.

Участь у цій блаженного життя не можна розуміти як особисте безсмертя. Будь-яке приватне самостійне «я» (Ichheit) гріховно в цій своїй окремо, і по самому поняттю своєму є кінцевим або смертним.

Наступним основним питанням філософії релігії є походження зла, у зв'язку з проблемою людської свободи. Вирішенню цих питань присвячено останнє значне і притому найглибше твір Шеллінга: «Philosophische Untersuchungen ?ber das Wesen der menschlichen Freiheit und die damit zusammenh?ngenden Gegenst?nde». Тут інспірують мислителями є для Шеллінга німецький теософ Яків Бем і частково його сучасник Баадер.

Проблема відносини зла до Бога може мати дуалістичне дозвіл - в якому зло розуміється як самостійне початок, - і іманентне. В останньому випадку винуватцем зла є сам Бог. Шеллінг примиряє обидві ці точки зору. Зло можливо тільки при допущенні волі; але свобода може бути тільки в Бозі. З іншого боку, корінь зла не може бути в особистості Бога. Цю антиномію Шеллінг усуває прийняттям в Бозі чогось такого, що не є сам Бог.

Буття Бога полягає в самовиявлення. Але поняття самовиявлення передбачає приховане стан, з якого виявляється Бог, як дійсність. Таким чином в Бозі потрібно розрізняти основу (Grund) існування і саме існування. Ця основа Бога є Його природа. У цьому ж понятті основи або природи знаходить своє пояснення буття кінцевих речей. Речі мають свою основу в тому, що не є сам Бог, а саме в основі Його існування.

У цьому пункті Шеллінг вперше відступає від моністичного пантеїзму Спінози, що виражається у формулі Deus sive natura. Під природою в Бозі слід розуміти, за Шеллінг, темну несвідому силу, що прагне до виявлення і прояснення. Сутність цієї природи є сліпа воля. Її мета - розум. З темних надр своєї природи Бог породжує себе як вищий розум, як своє розумне відображення (Ebenbild). Відображення це потенційно корениться вже в темній основі. У ній воно існує implicite і розвивається в процесі Божественного самовиявлення. У ньому полягає істинне єдність Бога.