Наши проекты:

Про знаменитості

Шафран Аркадій Менделевич: біографія


Шафран Аркадій Менделевич біографія, фото, розповіді - радянський кінооператор і кінорежисер
-

радянський кінооператор і кінорежисер

Біографія

А. М. Шафран народився 8 (21) серпня 1907 рік. У 1931 році закінчив кінофототехнікум в Ленінграді. З 1929 року працював з кінофабрикою «Совкіно» (Москва). У 1934-1937 роках працював на кіностудії «Ленфільм», в 1937-1953 роках - на ЦСДФ. З 1954 року на студії «Моснаучфільм». Був учасником дрейфу криголама «Челюскін», під час якого створив документальний фільм про подвиг радянських полярників (1934). З червня 1941 року оператор Західного, Центрального і Воронезького фронтів. З 1955 року співпрацює в кіножурналах «Наука і техніка», «Новини будівництва», «Новини сільського господарства», «Новини хімічної промисловості».

Нагороди та премії

  • орден Червоної Зірки
  • Сталінська премія другого ступеня (1941) - за зйомки документального фільму «На Дунаї» (1940)
  • Гран-прі на фестивалі у Венеції - за фільм «Герої Арктики»

Фільмографія

  • 1966 - Двадцять хвилин в світі ілюзій
  • 1951 - По берегах Верхньої Волги
  • 1935 - Подруги - оператор (совм. з В. А. Рапопортом)
  • 1968 - Зустрічі в Ялті
  • 1938 - Флагман Арктики; Іспанські діти в СРСР
  • 1953 - Клайпеда
  • 1940 - На Дунаї; Бібліотека імені В. І. Леніна
  • 1944 - До питання про перемир'я з Фінляндією
  • 1934 - "Челюскін"
  • 1949 - На сторожі миру

Комментарии

Сайт: Википедия