Наши проекты:

Про знаменитості

Фелікс Михайлович Соболєв: біографія


Фелікс Михайлович Соболєв біографія, фото, розповіді - радянський режисер документального кіно, один із творців і лідер «київської школи наукового кіно»
-

радянський режисер документального кіно, один із творців і лідер «київської школи наукового кіно»

Біографія та кар'єра

У 1953 р. закінчив акторський факультет, у 1959 р. - режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого.
NВ 1953-1956 рр.. - Актор Театру Юного Глядача в Миколаєві.
Nс 1960 р. - режисер кіностудії «Київнаукфільм». З 1973 р. - худ. рук. майстерні наукового кіно Київського державного інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого.

Фелікс Соболєв раптово помер 20 квітня 1984 року.

Творчість

У середині 60-х Фелікс Соболєв радикально змінив уявлення про науково-популярному кінематографі . Кращі фільми Соболєва «Мова тварин», «Чи думають тварини», «Сім кроків за обрій» ставали миттєвої глядацької сенсацією, збирали повні зали в кінотеатрах. Одне з найважливіших творчих відкриттів Соболєва «кіноексперімент» або «експеримент в кадрі»: режисер робив глядача свідком поставленого вченими наукового експерименту. Так було зроблено радикальний для свого часу фільм «Я та інші», в якому сьогодні нескладно прочитати анти-тоталітарне зміст, пропущене комуністичною цензурою під час виходу фільму на екран.

Короткометражний фільм «Біосфера! Година усвідомлення », поетичне кіноесеї o світ і місце людини в цьому світі. позначив новий напрямок у творчості режисера - пошук трансцендентного візуального образу. Десятихвилинний фільм «Подвиг» був зроблений у близькій естетиці.

Обидва фільми були зняті з інтенсивним застосуванням комбінованих зйомок і мали значний вплив на розвиток неігрового кіно в свій час.

Режисер імпульсивного артистичного темпераменту і безкомпромісній вимогливості до себе і до членів знімальної групи, Фелікс Соболєв зробив принциповий вплив не тільки на своїх студентів в інституті театрально мистецтва, серед них - Олександр Роднянський, але і на молодих режисерів, які працювали на студії «Київнаукфільм» у сімдесяті - вісімдесяті роки : Анaтолой Борсюк, Віктор Олендер, Йосиф Пастернак, Андрій Загданський.

Фільмографія (як режисер)

  • 1965 Підірваний світанок
  • 1974 Біосфера! Час усвідомлення
  • 1982 Київська симфонія
  • 1968 Сім кроків за обрій
  • 1964 Про грозі, тітці Марфі, грозозащіте і Дремайло
  • 1975 Подвиг
  • 1967 Мова тварин
  • 1980 Коли зникають бар'єри
  • 1973 Ті, що йдуть у полум'я
  • 1974 Інститут надій
  • 1963 Задачу вирішить кібернетика
  • 1964 Загадковий 102
  • 1973 Етюди про моральність
  • 1972 Добрий і злий
  • 1976 Біля джерел людства
  • 1985 На прицілі ваш мозок
  • 1962 Нашому тренерові
  • 1970 Чи думають тварини?
  • 1965 Релігія і 20-е століття
  • 1971 Я та інші
  • 1979 Дерзайте, ви талановиті

Нагороди

  • Державна премія СРСР (1971)
  • Гран-прі «ЗОЛОТИЙ АСТЕРОЇД» VII МКФ науково-фантастичних фільмів, Трієст, Італія, (1969)
  • Диплом II Республіканського фестивалю дитячих та юнацьких фільмів, Одеса. (1969)
  • Приз і диплом першого ступеня X огляду документальних і науково-популярних фільмів, Ленінград, (1969)

Комментарии

Сайт: Википедия