Наши проекты:

Про знаменитості

Джозеф Сміт: біографія


Джозеф Сміт біографія, фото, розповіді - американський релігійний діяч, засновник і перший президент Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів
-

американський релігійний діяч, засновник і перший президент Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів

Згідно з церковним списками, загальна чисельність послідовників вчення Джозефа Сміта - близько 13 млн чоловік. Більшість з них становлять прихильники Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (мормони) - близько 12,5 млн.

Церква Ісуса Христа Святих останніх днів вважає, що:

Походження, родина й дитячі роки

Джозеф Сміт був американцем у шостому поколінні. Його предки емігрували до Америки з Англії в XVII столітті. Батьки Джозефа Сміта, Джозеф Сміт-старший і Люсі Мак Сміт, одружилися в 1796 у Тенбрідже, штат Вермонт. Вони почали своє життя при сприятливих фінансових обставинах, однак у наступні роки Джозеф Сміт-старший втратив своє перше фермерське господарство і його матеріальне становище неодноразово змінювалося. Родині Смітів довелося неодноразово переїжджати, оскільки глава сім'ї перепробував самі різні можливості заробітку - займався фермерством на лісистих пагорбах Нової Англії, був поденним робітником на інших фермах, управляв комерційним підприємством і працював шкільним вчителем.

Джозеф Сміт-молодший народився 23 грудня 1805 в поселенні Шарон, штат Вермонт, п'ятою дитиною в сім'ї, в якій все буде одинадцять дітей. Батьки назвали його на честь батька. Діти в родині Смітів народжувалися в такому порядку: не отримав імені син (помер відразу після народження), Алвін, Гайрум, Софронія, Джозеф, Самуїл, Єфрем (не прожив і двох тижнів), Вільям, Катерин, Дон-Карлос і Люсі.

У віці семи років Джозеф Сміт, як і інші діти в його родині, пережив епідемію висипного тифу в Уест-Лебанон, штат Нью-Гемпшир. Однак якщо його брати і сестри видужали без ускладнень, у Джозефа Сміта розвинувся небезпечне вогнище інфекції на лівій нозі. Доктор Натан Сміт з Дартмутського медичного коледжу, який перебував у прилеглому Ганновері, штат Нью-Гемпшир, погодився виконати сміливу на ті часи операцію, розрізавши м'які тканини і видаливши частину кістки. Джозеф Сміт мужньо переніс операцію, відмовившись від спиртного - єдиного анестезуючого засобу, який міг запропонувати йому хірург. Кілька років після цього Джозефу Сміту довелося ходити на милицях, а легка кульгавість збереглася в нього на все життя.

У 1816 після декількох неврожайних років поспіль Джозеф Сміт-старший перевіз родину з Норвіча, штат Вермонт, в Пальміру, штат Нью-Йорк, сподіваючись, що на новому місці ситуація виправиться. Джозеф Сміт так згадував ці роки:

n

Перебуваючи в скрутному стані, [ми] були змушені важко працювати, щоб утримувати велику сім'ю ... і це вимагало крайньої напруги сил усіх, хто був здатний надати яку -яку допомогу, щоб забезпечити сім'ю, тому ми були позбавлені цього блага - освіти. Скажу тільки, що мене навчили просто читати, писати і подали основні правила арифметики.

n

Перше видіння

Незважаючи на те, що батьки Джозефа Сміта були віруючими християнами, вони довгий час не відвідували зборів жодної з церков. До 1820 мати Джозефа Сміта, два брати і сестра приєдналися до пресвітеріанської церкви, однак інші члени сім'ї відмовилися від цього.

За словами Джозефа Сміта, в 1820 році, коли йому було 14 років, його увагу привернув вірш із Послання Якова: «А якщо кому з вас бракує мудрості, нехай просить у Бога, що всім дає просто та не докоряє, - і дасться йому» (Яків 1:5). Навесні того ж року Джозеф Сміт відправився в гай неподалік від свого будинку і почав молитися. Пізніше він розповідав, що спочатку він опинився у владі якоїсь темної сили, але потім вона покинула його і він побачив над собою в повітрі двох осіб. Один з них, указуючи на іншого, сказав: «Це Мій Улюблений Син, слухай Його». Ісус Христос попередив юнака про те, щоб він не приєднувався ні до однієї з існуючих церков, бо «всі вони неправильні і всі їх віровчення огидні в Його очах. Вони проповідують заповіді людські як навчання, що мають вигляд Божественного, але заперечують силу його ». Джозефу Сміту було також обіцяно, що «коли-небудь в майбутньому йому стане відома повнота Євангелія».

Комментарии